Změna je život

Změna je život

25. 6. 2019

Změna je život.....

jedno z obvyklých rčení. Už jak napovídá název článku, je jasné, že dnes se budu věnovat jednomu obchodu, jehož určení během relativně krátké doby majitelé radikálně změnili. V průběhu času se různé věci mění, někdy k lepšímu, bohužel často k horšímu. V tomto případě to bylo Bohu dík nejen k lepšímu, ale i zdravějšímu, příjemnějšímu. A tak do Kolína v oblasti stravování přibyla jedna zajímavá, prospěšná a zároveň, co se dotýká interiéru, zdařilá novinka.
Nedávno jsem zde prezentovala článek o svých přátelích, kteří v Kolíně, Kouřimské ulici mají obchody a kavárnu Tradice 1894. Přišli s dobrým nápadem a jeden z jejich obchodů, kde byly potřeby pro kuchyň, přeměnili na kouzelné denní bistro s vlastní kuchyní. Tak přeci - kus kuchyně tam zůstalo. Nezapomněli ovšem ani na kuchyňské potřeby, které citlivě sladili s porcelánem do jednoho ze stávajících obchodů. Takže nemusíte ujít ani 20 metrů jako původně a na jednom místě vybavíte a sladíte celou vaši kuchyň.

Bistro, které bylo majiteli otevřeno v druhé polovině května, je laděno do příjemných barev, doplněno vkusnými dekoracemi a působivou, výraznou grafikou. Edisonovy retro lampy dodávají interiéru zvláštní nádech nostalgie. Posadit se lze nejen k baru, ale i ke stolkům s lavicemi a k oknům, která jsou otevřena do ulice. Počet míst je stavebně omezen dosavadním prostorem, a tak je tu dostatečné soukromí. Při posezení u okna vážně nemáte pocit, že by vás venkovní dění omezovalo. Ba naopak, na chvilku během návštěvy bistra se ocitáte jakoby přeneseni do slunné Francie.

V bistru si můžete objednat snídani, oběd, saláty, kávu a sladkou tečku. Vybíráte očima, stejně, jak je to zavedené i ve stávající kavárně. U baru v bistru je ve speciálních vitrinách vystaveno denní menu. Očima si vyberete a objednáte a obsluha vám následně jídlo naservíruje u vámi vybraného stolu. Funguje to tak i v řadě zahraničních restauracích a bistrech, takže v Kolíně jedna příjemná změna, myslím, že zatím jediná a hlavně, změna k lepšímu.
Bistro se otevře v 7.30 hod., stylové dveře zaklapnou úderem 15 hodiny. Zatím jsou soboty a neděle zavřené, neboť jde o zkušební provoz. Vybrané pokrmy lze odnést i s sebou, a to v eko obalech. Bistro nabízí několik druhů snídaní, k obědu polévku, tři hotová jídla a dvě minutky. Během dne si můžete vybrat i z několika druhů salátů. Zavítat do bistra můžete třeba jen na kávu, které mají nadstandardní výběr, a nějaký ten vyhlášený moučník. Čepují zde Plzeň. Jídla jsou připravována jako zdravá strava, je dbáno na čerstvost zeleniny, příloh, kvalitní maso a ryby. Tomu všemu odpovídá i přijatelná cena. Za mě si myslím, že za kvalitní oběd si připlatím a ráda, a tak to má i řada lidí se mnou smýšlejících. Platit můžete kartou i stravenkami.

Jistě, každá novinka se rychle šíří městem, a tak i přibývá ohlasů. Ty jsou jak pozitivní, tak i negativní, jako to už bývá. U starší generace převažuje především hodnocení podle ceny jídel, která se jim zdá vysoká. Občas však je pomíjena skladba jídla, čerstvost a hlavně, že se jedná o zdravější stravu. Jistě se nedá opomenout, že řada důchodců nedisponuje vysokým důchodem a po zaplacení nájmů a jiných plateb, jim zase tolik peněz nezbývá, ale čas od času si dojít na skutečně chutný oběd by asi měli. Škoda, že bydlím tak daleko a nemohu si oběd dopřát alespoň každý týden. Sleduji na fcb jídelníčky a řešila bych denně dilema, co si vybrat. Třeba i jen ty vynikající polévky a saláty. Mladí vítají tento typ stravování, jsou podle ohlasů spokojeni, o čemž svědčí i fakt, že v bistru je téměř neustále obsazeno.

Řada z vás je z okolí Kolína, Kutné Hory, Poděbrad, někdo možná bude jen Kolínem projíždět, proto si vás dovolím pozvat k posezení v tomto příjemném prostředí v centru města, 50 m od náměstí. Připojuji k článku ještě pár fotografií se souhlasem majitelů a taky jsem vybrala k nahlédnutí jídelní lístek uvedený na konci článku.
Jste zváni,dobře se nejen najíte v příjemném prostředí, ale i trochu si odpočinete třeba po objevování krás královského města Kolína.

A závěrem se sluší vyjádřit obdiv a poděkování majitelům - Hermínce a Ivanovi Pokorných za to, že naše královské město obahatili zase o nějaký pěkný, vkusný a účelný objekt. Ať se jim v podnikání i nadále daří.

Foto: Tradice 1894

 

 


Jídelní lístek


Polévka:
Květákový krém s arašídovou strouhankou
Saláty:
Těstovinový salát s řapíkatým celerem, kuřecím masem, koktejlovou zálivkou a čerstvou zeleninou
Míchaný listový salát s červenou řepou, kozím sýrem, ořechy a medovou zálivkou
Hotová jídla:
Čerstvé bramborové špalíčky s trhaným vepřovým masem, restované bílé zelí
Losos s glazem z javorového sirupu a pomeranče, pečené brambory, dip z pomerančového pepře
Čerstvé těstoviny s pečenou paprikou, rajčaty, parmezánem a bazalkou
Minutky:
Fish & chips s domácí tatarskou omáčkou
Lososový tatarák na listovém salátu, bagetka
Hovězí roastbeef s pepřovým dipem, listový salát, opečená bagetka

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%