Fenomén guláš
Ilustrační foto: pixabay.com

Fenomén guláš

30. 6. 2019

Gastronomie je obor nesmírně zábavný, příjemný, někdy trochu přeceňovaný, ale hlavně nevyčerpatelný. A to jak přímo u plotny, tak u stolu při nekonečných diskuzích na kulinářské téma.

Pominu–li oblast  tak zvané vysoké gastronomie, jejíž příkladem jsou maličká sousta na obrovských talířích s ohromujícím názvem za nekřesťanskou cenu, tak bez jakýchkoliv veřejných průzkumů vítězí u české populace (vedle svíčkové a řízků) fenomén jménem guláš.

V povědomí sice máme, že tento božský pokrm má svůj původ v maďarských pustách, ale troufám si tvrdit, že jeho originální přípravu příliš nectíme. A tak tedy stejně jako vyžadujeme čínu po česku a na špagety si občas místo suga z čerstvých rajčat kydneme kečup, existuje v českých rodinách i nepřeberné množství zaručeně nejlepších receptů na guláš. Dokonce i jako polévku – což vlastně původní guláš je – servírujeme obvykle hustou pikantní červenohnědou směs masa, brambor a klobásy, ve které stojí lžíce. Neříkám, že taková polévka zejména u mužské populace hravě nepřeválcuje brokolicový krém, ale s maďarským originálem má pramálo společného.

A to nemluvím o dalších příbuzných tohoto pokrmu, jako je paprikáš, perkelt nebo tokáň! Do jednoho se přidává kysaná smetana, do dalšího nakrájená cibulka a do tokáně kromě smetany ještě houby nebo fazole. Alespoň tak to popisuje v mé oblíbené zažloutlé kuchařce za původní cenu 29,- Kčs „Muž v zástěře“ Achille Gregor.

A že se všechny tyto maďarské pokrmy przní houskovým knedlíkem, za to mohou především restaurace, které by k nim jako přílohu měly nabízet výhradně tarhoňu. Naštěstí se už tato drobná chutná těstovina dá koupit v každém supermarketu.

Kdysi jsme na jednom novinářském setkání v půvabném zámeckém hotelu Szidónia v maďarské vísce Röjtökmúzsaj dostali klasický maďarský dezert. Ne, nebyl to Dobošův dort, ale buchtičky se šodó. A já si do té doby bláhově myslela, že buchtičky s krémem odnepaměti kralovaly školním jídelnám jako typicky české jídlo, oblíbené zejména u dětí.

Inu, je zřejmé, že Rakousko-uherská monarchie se v naší kuchyni rozhodně nezapře.

Tak dobrou chuť a hezké vztahy na Mácháči i u Balatonu vám přeje

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%