Znojmo bude znovu ostřelovat Napoleonova armáda
FOTO: www.acaballado.cz

Znojmo bude znovu ostřelovat Napoleonova armáda

28. 6. 2019

Napoleon se v polovině července vrací do Znojma a okolí. Připomene, jak před 210. lety diplomaticky ukončil bitvu, v níž bojovalo 140 tisíc francouzských a rakouských vojáků.

Tři bitvy, dobývání Znojma s rekordním počtem francouzských a rakouských děl, unikátní emoce vzbuzující show s videomappingem a pyrotechnickými efekty v Louckém klášteře, nebo také noční pietní akt za svitu svíček na vojenském hřbitově.

Nejen to zažijí návštěvníci, kteří o od 11. do 14. července zavítají do Znojma a okolních obcí. Se stovkami vojáků ve francouzských a rakouských uniformách v čele s Napoleonem si připomenou události roku 1809, kdy ve Znojmě a okolí končila válka Francie a páté koalice.

„Přestože Napoleonova armáda byla v té době již velmi oslabená a zdecimovaná, měla šanci svého protivníka rozdrtit. Vždyť se zde utkalo cca. 100 tisíc Francouzů a 40 tisíc Rakušanů. I díky státnicky prozíravému rozhodnutí Napoleona přijmout nabízené příměří a nepokračovat dále v boji však nemuselo zhasnout tolik životů, jako tomu bylo například o čtyři roky dříve v početně srovnatelné bitvě u Slavkova. U Znojma jich padlo čtyřikrát méně -  „jen“ téměř 10 250,“ připomenul historik Ladislav Mucha. 

První výstřely se ve Znojmě ozvou ve čtvrtek večer. Z návrší u poutního kostela sv. Antonína Paduánského bude svedena dělostřelecká bitva podle skutečných událostí.

„Letos jsou rekonstrukce zaměřeny na použití dělostřelectva v období napoleonských válek a diváci uvidí v akci největší kanóny, které se na bitevních rekonstrukcích u nás mohou vidět. V akcích bude také nasazeno více než padesát koní,“ uvedl organizátor a producent akce Ivan Vystrčil ze sdružení Acaballado.

V pátek se pak situace zklidní. O půl desáté v noci za svitu svíček a doprovodu pěveckého sboru se na vojenském hřbitově Louka uskuteční pietní akt s názvem
In nomine. Uniformovaní účastníci tak vzdají hold padlým obětem.

Hlavní program bude k vidění o víkendu 13. – 14. června. V okolí Louckého kláštera budou nocovat vojáci v dobovém ležení. V sobotu se pak vojska přemístí do Dobšic u Znojma, kde se ve 14.00 rozzuří bitva v lesoparku poblíž řeky Dyje. Atraktivní podívanou s historickým komentářem doplní například i souboj na koních v brodu řeky.

Vrcholem napoleonských akcí ve Znojmě se stane multimediální představení v Louckém klášteře. Inferno 1809 nabídne návštěvníkům efektní show s příběhem rakouského vojáka Jana Nepomuka Prokeše. Budova a areál kláštera ožije videomappingem, pyrotechnickými efekty i autorskou hudbou. Zapojeni budou i vojáci nebo ženský pěvecký sbor. Tato akce je jedinou, na kterou se z kapacitních důvodů platí vstupné 150 korun (snížené 70 korun). Organizátoři již spustili také online předprodej v síti Tickestream.

V neděli se armády i návštěvníci přesunou na bitevní pláň pod obcí Suchohrdly, kde proběhne druhá část rekonstrukce bitvy u Znojma. Celá akce bude zakončena společným defilé armád.

Bitva u Znojma (10. – 11. 7. 1809) byla významným vojenským střetnutím mezi francouzskou (až 100 000 mužů) a rakouskou armádou (40 000 mužů). Tato bitva ukončila válku Francie a páté koalice. Válku rozpoutalo Rakouské císařství, ve snaze porazit v té době oslabenou Francii, která vedla v té době úpornou a krvavou válku Španělsku. Co do počtu nasazených vojenských sil byla srovnatelná se slavnější Bitvou tří císařů u Slavkova (cca 160 tis. mužů), padlo v ní však čtyřikrát méně vojáků a to zejména díky státnicky prozíravému rozhodnutí Napoleona přijmout nabízené příměří a nepokračovat dále v boji do úplného zničení rakouské armády. Napoleonovo vítězství a následné uzavření příměří ukončily válku 1809 a podstatným způsobem ovlivnily rozložení politických i vojenských sil v tehdejší Evropě.

Program akce

Čtvrtek: 11. července

21:30  Ostřelování města Znojma z francouzských pozic na Hradišti

Pátek: 12. července

22.00–23.00  IN NOMINE. Noční pietní akt na vojenském hřbitově ve Znojmě

 sobota: 13. července 2019

14.00–16.00  Hlavní bitva polích u Dobšic

22:00 - 23:30  Inferno 1809 – multimediální program

Neděle: 14. července

11:00 - 12:00  Bitva o Suchohrdly zakončená vyhlášením příměří

Vstup na bitevní ukázky je zdarma. Vstupné na pořad Inferno 1809 je 150 Kč dospělí a 70 Kč senioři, studenti.
 

historie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%