Znojmo bude znovu ostřelovat Napoleonova armáda
FOTO: www.acaballado.cz

Znojmo bude znovu ostřelovat Napoleonova armáda

28. 6. 2019

Napoleon se v polovině července vrací do Znojma a okolí. Připomene, jak před 210. lety diplomaticky ukončil bitvu, v níž bojovalo 140 tisíc francouzských a rakouských vojáků.

Tři bitvy, dobývání Znojma s rekordním počtem francouzských a rakouských děl, unikátní emoce vzbuzující show s videomappingem a pyrotechnickými efekty v Louckém klášteře, nebo také noční pietní akt za svitu svíček na vojenském hřbitově.

Nejen to zažijí návštěvníci, kteří o od 11. do 14. července zavítají do Znojma a okolních obcí. Se stovkami vojáků ve francouzských a rakouských uniformách v čele s Napoleonem si připomenou události roku 1809, kdy ve Znojmě a okolí končila válka Francie a páté koalice.

„Přestože Napoleonova armáda byla v té době již velmi oslabená a zdecimovaná, měla šanci svého protivníka rozdrtit. Vždyť se zde utkalo cca. 100 tisíc Francouzů a 40 tisíc Rakušanů. I díky státnicky prozíravému rozhodnutí Napoleona přijmout nabízené příměří a nepokračovat dále v boji však nemuselo zhasnout tolik životů, jako tomu bylo například o čtyři roky dříve v početně srovnatelné bitvě u Slavkova. U Znojma jich padlo čtyřikrát méně -  „jen“ téměř 10 250,“ připomenul historik Ladislav Mucha. 

První výstřely se ve Znojmě ozvou ve čtvrtek večer. Z návrší u poutního kostela sv. Antonína Paduánského bude svedena dělostřelecká bitva podle skutečných událostí.

„Letos jsou rekonstrukce zaměřeny na použití dělostřelectva v období napoleonských válek a diváci uvidí v akci největší kanóny, které se na bitevních rekonstrukcích u nás mohou vidět. V akcích bude také nasazeno více než padesát koní,“ uvedl organizátor a producent akce Ivan Vystrčil ze sdružení Acaballado.

V pátek se pak situace zklidní. O půl desáté v noci za svitu svíček a doprovodu pěveckého sboru se na vojenském hřbitově Louka uskuteční pietní akt s názvem
In nomine. Uniformovaní účastníci tak vzdají hold padlým obětem.

Hlavní program bude k vidění o víkendu 13. – 14. června. V okolí Louckého kláštera budou nocovat vojáci v dobovém ležení. V sobotu se pak vojska přemístí do Dobšic u Znojma, kde se ve 14.00 rozzuří bitva v lesoparku poblíž řeky Dyje. Atraktivní podívanou s historickým komentářem doplní například i souboj na koních v brodu řeky.

Vrcholem napoleonských akcí ve Znojmě se stane multimediální představení v Louckém klášteře. Inferno 1809 nabídne návštěvníkům efektní show s příběhem rakouského vojáka Jana Nepomuka Prokeše. Budova a areál kláštera ožije videomappingem, pyrotechnickými efekty i autorskou hudbou. Zapojeni budou i vojáci nebo ženský pěvecký sbor. Tato akce je jedinou, na kterou se z kapacitních důvodů platí vstupné 150 korun (snížené 70 korun). Organizátoři již spustili také online předprodej v síti Tickestream.

V neděli se armády i návštěvníci přesunou na bitevní pláň pod obcí Suchohrdly, kde proběhne druhá část rekonstrukce bitvy u Znojma. Celá akce bude zakončena společným defilé armád.

Bitva u Znojma (10. – 11. 7. 1809) byla významným vojenským střetnutím mezi francouzskou (až 100 000 mužů) a rakouskou armádou (40 000 mužů). Tato bitva ukončila válku Francie a páté koalice. Válku rozpoutalo Rakouské císařství, ve snaze porazit v té době oslabenou Francii, která vedla v té době úpornou a krvavou válku Španělsku. Co do počtu nasazených vojenských sil byla srovnatelná se slavnější Bitvou tří císařů u Slavkova (cca 160 tis. mužů), padlo v ní však čtyřikrát méně vojáků a to zejména díky státnicky prozíravému rozhodnutí Napoleona přijmout nabízené příměří a nepokračovat dále v boji do úplného zničení rakouské armády. Napoleonovo vítězství a následné uzavření příměří ukončily válku 1809 a podstatným způsobem ovlivnily rozložení politických i vojenských sil v tehdejší Evropě.

Program akce

Čtvrtek: 11. července

21:30  Ostřelování města Znojma z francouzských pozic na Hradišti

Pátek: 12. července

22.00–23.00  IN NOMINE. Noční pietní akt na vojenském hřbitově ve Znojmě

 sobota: 13. července 2019

14.00–16.00  Hlavní bitva polích u Dobšic

22:00 - 23:30  Inferno 1809 – multimediální program

Neděle: 14. července

11:00 - 12:00  Bitva o Suchohrdly zakončená vyhlášením příměří

Vstup na bitevní ukázky je zdarma. Vstupné na pořad Inferno 1809 je 150 Kč dospělí a 70 Kč senioři, studenti.
 

historie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%