Kam vyrazit na dovolenou v důchodu?
FOTO: Invia.cz

Kam vyrazit na dovolenou v důchodu?

9. 7. 2019

Pojďte si pořádně užít stáří a vyrazte na dovolenou. Senioři stále více cestují, neměli byste ale zapomínat, že je důležité pečlivě vybírat destinace, ne všechny jsou vhodné.

Prioritou by měla být krátká doba letu, zaměřte se na vyspělé země EU, kde je kvalitní zdravotní péče a přiměřené klima, žádné teplotní extrémy.

Nezapomeňte ani na to, že cestovní kanceláře nabízejí různé seniorské slevy či některé výlety v destinaci zdarma. Tyto dovolené jsou označovány zpravidla jako dotované pobyty 55+.

Pohodová dovolená v Řecku

Ať už kvůli skvělé kuchyni, milým obyvatelům, krásné přírodě a průzračnému moři, je Řecko ideální volbou. Dalším plusem je i doba letu, která je zpravidla do 3 hodin. Vydejte se na nejnavštěvovanější a největší ostrov Řecka, a to Krétu. Vyloženě si ji zamilujete.

Najdete zde řadu starodávných památek, úchvatné přírodní scenérie a nabídne i velké množství zábavy. Neměli byste vynechat návštěvu hlavního města Heraklion, největší archeologickou lokalitu Knóssos či růžovou pláž Elafonisi. Pokud máte rádi pěší turistiku a nevadí vám náročnější terén, soutěska Samaria je dalším skvělým tipem na výlet. Máte tu výhodu, že Krétu navštívil téměř každý, kdo někdy v Řecku byl. Spoustu tipů na ubytování i výlety vám určitě dají členové rodiny nebo vaši známí.

dovolena_v_duchodu_2.jpg

 

Ostrov květů Madeira
Ostrov Madeira již oslovil nejednoho milovníka přírody a divokých pobřeží. Souostroví vulkanického původu je taktéž nazýváno ostrovem jara. Můžete sem cestovat tedy prakticky kdykoliv a pokaždé vás překvapí něčím jiným. Průměrné teploty jsou po celý rok mezi 16 – 25 °C.

Ve chvíli, kdy se dosyta pokocháte rozkvetlým okolím, narazíte na další zajímavost. Tím jsou přírodní bazény uprostřed skal nedaleko vesnice Porto Moniz. Ani na Madeiře nevynechejte hlavní město Funchal, které snadno projdete celé pěšky. Najdete zde rušné uličky plné obchůdků, botanickou zahradu Jardim, nejstarší kapli ostrova – katedrálu Sé, ale i golfové hřiště.

A pokud netrpíte strachem z výšek, vyrazte k útesu Cabo Girao na západ od hlavního města. Na vrcholu si můžete do plna užít výhled do okolí i hluboko pod vás z prosklené lávky.

dovolena_v_duchodu_3.jpg

 

Kanárské ostrovy rájem pěší turistiky
Ani Kanárské ostrovy by neměly vašemu hledáčku uniknout. Doba letu je již sice kolem 5 hodin, ale za to všechno, co zde na vás čeká, stojí. Vyhledávaným ostrovem je především Tenerife, stejně jako Madeiře je mu přezdíváno ostrov věčného jara. Největší a nejzelenější ostrov Kanárských ostrovů nabízí k relaxaci až 68 km pláží. Barva písku je převážně hnědá, černá či načervenalá. Ať už jste plážový typ nebo máte rádi aktivnější dovolenou, s pobytem na tomto ostrově to vyhrajete.

Nabízí mnoho možností pěší turistiky a i pro milovníky golfu se najde několik kvalitních hřišť. Neměli byste vynechat výlet na spící sopku Pico del Teide, jež je zároveň nejvyšší horou Španělska. Milovníky mořských plodů jistě nadchne i španělská kuchyně, která se řadí mezi nejlepší na světě.

dovolena_v_duchodu_4.jpg

 

Prosluněné Španělsko
Ve Španělsku je všeobecně krásně. Na jeho jižním pobřeží se ale nachází jedna výjimečná oblast. Je jím středisko La Manga del Mar Menor, a to díky léčivému bahnu, které se zde nachází. Středisko je 21 km dlouhé a od 100 do 900 m široký pás pevniny, který rozděluje Středozemní moře a největší evropskou slanou lagunu Mar Menor. Často je laguna označována i jako španělské mrtvé moře. Právě sem se můžete v období června či září vydat na některý z dotovaných pobytů.

Návrat do minulosti v Černé Hoře
Převážná většina českých turistů stále nejraději cestuje na Balkánský poloostrov. Právě zde se nachází i Černá Hora, kterou si turisté oblíbili díky téměř nedotčené přírodě, azurovému moři a i díky místním zvykům a pohostinnosti. Ubytování je sice povětšinou staršího rázu, to vám ale dozajista vynahradí úžasné okolí. Právě i sem jsou pořádány dotované pobyty.

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%