Kočárky jako vzpomínka na dětství a mládí
Foto: autorka

Kočárky jako vzpomínka na dětství a mládí

13. 7. 2019

Město Bechyně, proslulé lázeňstvím, tradicí výroby keramiky, vysokým železobetonovým mostem přes Lužnici zvaným Bechyňská duha, zámkem a klášterem, řadou architektonických památek a turisticky lákavým okolím, svým letním návštěvníkům každoročně nabídne i zajímavé výstavy v Městském muzeu.

Tentokrát nás mimo jiné zaujala milá výstava s názvem Retrokárky paní Šárky. Jde o exponáty ze soukromé sbírky paní Šárky Špačkové. K vidění tu bylo (ve výstavních prostorách i ve vstupní chodbě) asi 80 kočárků pro děti i panenky, a to od prvorepublikových až po 90. léta 20. století. Z naší výroby převažovaly kočárky firmy Liberta, která je dnes údajně již v likvidaci, ale objevilo se tu i pár kousků zahraničních  (Německo, Itálie, Rusko, Velká Británie). Za povšimnutí stojí unikátní anglický Silver Cross, v němž se občas vozil i princ Charles. Myslím, že naše domácí kočárky si provedením ničím nezadaly s těmi zahraničními, které byly svého času k dostání především v Tuzexu.

Sbírka kočárků pak byla doplněna panenkami, kterých má majitelka údajně tolik, že zde musel být už proveden výběr. Z našich převládaly panenky značky Hamiro - mrkací a chodicí, a další hračky, především z někdejšího Gumotexu a Fatry.

Při pohledu na tuto retrosbírku vás možná trochu přepadne nostalgie. Ano, s něčím takovým jsme si jako holčičky hrály, v dalších kočárkách mnohé z nás vozily vlastní děti. Jak je to dávno!

Ale není třeba smutnit, naopak, vždyť výstava dokáže vykouzlit především úsměv na tvářích malých i velkých. A divili byste se, kolik obsahuje návštěvní kniha milých vzkazů od dnešních dětí! Máte-li tedy možnost, zavítejte do Bechyně. Výstava v Městském muzeu potrvá do 15. září.

Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.