Obecní dům oslaví sto let
díly Muchy, Filly či Kubišty

Obecní dům oslaví sto let
díly Muchy, Filly či Kubišty

24. 10. 2012

Unikátní výstavu uměleckých děl předních českých umělců, například Alfonse Muchy, Emila Filly či Bohumila Kubišty, představuje Obecní dům v Praze. Výstava s názvem 1912 se bude konat v rámci oslav 100. výročí otevření budovy od 24. října do 31. ledna.

„Nejen lidé, ale i domy mohou slavit svá významná výročí. Zvláště jsou-li to 'narozeniny' stoleté a jde-li o tak významnou stavbu, jakou je Obecní dům v Praze. Byla zde vyhlášena 28. října 1918 samostatná Československá republika, v listopadu 1989 se v Obecním domě uskutečnilo první setkání představitelů tehdejší komunistické vlády s představiteli Občanského fóra v čele s Václavem Havlem. Obecní dům se od svého počátku stal duchovním centrem Prahy a toto jeho poselství chceme i dále budovat,“ uvedl Vlastimil Ježek, ředitel Obecního domu.

Výstava 1912 zavede návštěvníky do doby vzniku Obecního domu, kdy se prolínaly umělecké styly napříč kulturním a společenským děním počátku 20. století. Ve středu pozornosti budou bezesporu významná výtvarná díla předních českých představitelů kubismu či symbolismu i umělců starší generace.

Vystavena budou nejen díla tvůrců, kteří se podíleli na výzdobě prostoru, jako například Alfonse Muchy, Jana Preislera, Josefa Weniga, Karla Špillara, Maxe Švabinského, Františka Ženíška, Josefa Václava Myslbeka, Ladislava Šalouna a dalších. Od svého vzniku se Obecní dům stal prostorem, kde se konaly významné výstavy. Po sto letech se sem tak vrátí díla z uměleckého sdružení Sursum (Jan Konůpek, Josef Váchal) i díla českých kubistů (Emil Filla, Otto Gutfreund, Josef Gočár a další), která zde byla v rámci prvních výstav představena. Obrazy a plastiky doplní ukázky užitého umění. Do Obecního domu budou dovezeny exponáty z celkem čtrnácti oficiálních institucí České republiky i ze soukromých sbírek.

Kurátorem výstavy je Otto M. Urban, podepsaný například pod výstavou Decadence Now: Za hranicí krajnosti, která se konala před dvěma lety v Galerii Rudolfinum. „Výstava nemá představovat jen vznik historie a architektury budovy, ale v širších kulturních a společensko-politických souvislostech přiblížit vizuální mozaiku samotného roku 1912,“ řekl Urban o novém projektu. Instalaci zajistí přední české designerské studio Olgoj Chorchoj v čele s Michalem Froňkem.

Obecní dům se tak po mnoha letech opět promění v památku plnou umění. „Naším cílem je návrat společenského a kulturního dění české společnosti zpět do Obecního domu, kam patřila po mnoho let,“ dodal ředitel Ježek.

Původně Reprezentační dům hlavního města Prahy je jedna z nejznámějších novobarokních staveb v centru metropole s novorenesančními prvky a secesními interiéry. Nachází se na náměstí Republiky v blízkosti Prašné brány.

Praha výročí výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.