Portobello na grilu

Portobello na grilu

3. 8. 2019

Tak, vážení íčkaři, opustíme řízkovou nabídku a zkusíme něco zdravějšího, ale také chutného. Měla jsem chuť na houby, a tak jsem pátrala, zda nemám uložen nějaký dobrý recept. Nenašla jsem, ale od známé mi dorazil mail s touto houbovou dobrotou. Tak se podělím.

Portobello na grilu

Co budete potřebovat:
Dle počtu strávníků – počítám 1-2 ks Portrobella na osobu, ( podle velikosti klobouku jeden velký stačí, jinak dva menší na osobu)
rajčata na plátky
pepř bílý mletý, sůl, balzamikový ocet, olivový olej
česnek na plátky podle chuti
parmezán – může být i jiný sýr dle libosti, ale musí být výrazný
rozmarýn - může být i sušený
Postup:
1. Odřízněte nohy hub a špičkou ostrého nože udělejte do spodních stran klobouku tam, co je žebrování drobné zářezy a vložte plátky česneku. Já jsem si to trochu upravila, mám totiž rozemletý česnek ve skle, tak jsem žebrování lehce potřela česnekem.
2. Do misky nalijte cca 140ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šlehejte, dokud se sůl nerozpustí. Dále přidejte olej a znovu šlehejte. Část směsi nalijte na dno pekáčku a houby na ně položte klobouky dolů. Zbylou marinádu nalijte na houby ( do žeber hub). Pekáč zakryjte fólií a uložíme ho na 1-2hodiny do lednice. Marináda se krásně vsákne do hub a ty pak budou mít vynikající chuť.
3. Rozpalte gril./venkovní či v troubě/ Vyndejte houby z marinády. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je z každé strany 7-10 minut podle velikosti klobouku. Když klobouky otočíte žebry nahoru, přidejte do klobouku parmezán či jiný sýr s  rozmarýnem. Grilujte do doby, než klobouky zhnědnou a jsou naprosto křehké. Těsně před dokončením přidejte na sýr kolečka rajčat a nechte lehce ogrilovat.


Postřeh:
Portobello jsem koupila v Lidlu – jsou to krásné, tvrdé, velké klobouky a jsou z produkce ČR. Používám i do jiných jídel.

 

Všem, kteří se rozhodnou ochutnat, přeji dobrou chuť,  letní klídek a pohodu....

 

foto: Ing. Jiří Novák

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.