Tip na výlet: Zámek Krásný Dvůr – vášeň a chlouba rodu Černínů
Foto: Petr Kříž a archiv Národního památkového ústavu a státního zámku Krásný Dvůr

Tip na výlet: Zámek Krásný Dvůr – vášeň a chlouba rodu Černínů

2. 8. 2019

Barokní zámek Krásný Dvůr nalézající se 20 km od Žatce stojí na místě bývalé gotické tvrze. Na zámek navazuje unikátní krajinářský park, nejstarší představitel tohoto typu parku v Čechách.

O jeho vybudování se na konci 18. století zasloužil Jan Rudolf Černín. Park má rozlohu téměř 100 ha, nachází se v něm mnoho romantických staveb a jeho krásu můžete obdivovat při jízdě bryčkou.

Unikátní kompozice zámku v krajině
Roku 1649 se koupí dostává Krásný Dvůr do majetku rodu Černínů, v jejichž držení zůstal až do roku 1945. Roku 1719, kdy se František Josef Černín rozhodl přestavět tehdejší renesanční vilu na zámek odpovídající soudobým nárokům na bydlení, sloužila vila jako sýpka a skladiště hospodářských potřeb. Projekt vypracoval pražský architekt František Maxmilián Kaňka, osobní stavitel Františka Josefa Černína. Hlavní práce na přestavbě zámku probíhaly v letech 1720 až 1724. Stavba byla zakomponována do okolní krajiny a stala se jejím středem, zbytky ze tří alejí, vějířovitě se rozbíhajících od vstupu do zámeckého čestného dvora, jsou patrné dodnes.

Koncem 18. století nechal Jan Rudolf Černín upravit interiér zámku, zřídit knihovnu s krbem, přistavět dvě nová schodiště a především přeměnit blízkou oboru v unikátní krajinářský park, který byl postupně obohacen mnoha romantickými stavbami (Gloriet, Panův templ, Čínský pavilon, Obelisk, Gotický templ, Lusthaus nebo Románská brána), z nichž mnohé se dodnes dochovaly.

Zámecký park
Vznik parku ovlivnily jednak botanické záliby Jana Rudolfa a potom také jeho kavalírská cesta po západní Evropě, kterou podnikl v roce 1779. V té době se do Evropy začal šířit z Anglie nový sadovnický směr, podle kterého měla být přirozená krajina přivedena až k nejbližšímu okolí budov. Právě na iluzi přirozené, lidskou rukou uměle nemodelované krajiny je založena podstata přírodně krajinářského parku. Zámecký park v Krásném Dvoře je toho pádným důkazem.

Podle tehdejší módy byl oživen řadou romantických staveb, které zkrášlují volné plochy nebo ukončují různé průhledy parkových partií. Z hlediska dendrologického najdeme v parku přes 100 druhů dřevin, jedná se výhradně o původní domácí nebo zdomácnělé druhy. Roste zde řada prastarých dubů, buků, lip, jírovců, platanů, javorů a olší. Nejvýznamnější je tzv. Goethův dub (dnes již pouze torzo), jehož věk se odhaduje na 1000 let a patří tudíž mezi nejstarší stromy v Čechách. Za zmínku stojí také tzv. francouzská zahrada, umístěná na východní straně zámku. Parter je řešen bylinkovým záhonem, vodní nádrží a travnatými plochami, které zdobí tisy a buxusy. Zámecký park v Krásném Dvoře si bezesporu svou jedinečností a nádherou, kterou poskytuje celý rok, získává stále více nadšených návštěvníků.

Zámek Krásný Dvůr je spravován Národním památkovým ústavem. Roku 2001 byl zámecký areál prohlášen za národní kulturní památku.

 

Program na léto a podzim

  • 1., 8., 15. a 29. srpna / Speciální prohlídky zámku s hraběnkou
  • 17. srpna / Večerní komentovaná procházka zámeckým parkem včetně návštěvy osvětleného Novogotického templu
  • 22. srpna / Speciální prohlídky zámku s kastelánkou
  • 31. srpna / Hradozámecká noc / večerní komentované procházky zámeckým parkem, osvětlený Novogotický templ
  • 20. září / Krásnodvorský koncert pozdního léta / árie a klavírní skladby v podání Karolíny Žmolíkové a Ludmily Juránkové
  • 5. října / Jablečný den / IX. ročník podzimní slavnosti úrody
  • 25.–26. října, 1.–2. listopadu / Strašidelná cesta parkem / strašidla se těší na všechny odvážlivce, kteří dokáží splnit jejich poťouchlé úkoly (speciální prohlídka)
  • 24. listopadu / Svatokateřinské slavnosti / prohlídky vánočně vyzdobených interiérů (pro děti pohádkové představení)
  • 26.–29. listopadu / Speciální prohlídky vánočně vyzdobeným zámkem / připomínka doby mezi posvícením a adventem

 

Jak se dostanete na zámek
Zámek Krásný Dvůr se nalézá jeden kilometr od vlakové stanice. Parkovat vozem lze na parkovišti u zámku.

Otevírací doba zámku
do 31. srpna / út–ne / 10.00–17.00
září / út–ne / 10.00–16.00
říjen / so–ne / 10.00–15.00
státní svátek 28. října / po / 10.00–15.00
listopad 2019 – 31. března 2020 / zámek uzavřen

Otevírací doba parku
celodenní volný vstup

 

Tip na výlet připravil: Tomáš Pospíšil, Národní památkový ústav

 

 

 

 

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%