Za únik moči se ženy stydí a problém většinou neřeší
Ilustrační foto: ingimage.com

Za únik moči se ženy stydí a problém většinou neřeší

4. 8. 2019

S občasnou inkontinencí bojuje v průběhu života až 50 procent žen. Nechtěný a vlastní vůlí nekontrolovatelný únik moči pro ně často znamená významný intimní problém, se kterým se obtížně svěřují. K lékaři se proto odváží zajít odhadem jen 10 procent pacientek.

„Spousta žen pociťuje kvůli potížím s inkontinencí trauma a postupně se omezuje v běžném životě. Za lékařem je donutí jít až náhlé zhoršení zdravotního stavu. Na vyšetření dochází mnoho žen až po 5-7 letech potíží,“ popisuje MUDr. Daniel Struppl a dodává, že vedle větších zdravotnických zařízení lze tento problém řešit i v malých specializovaných centrech, které často nabízejí modernější vybavení a technologie.

U tohoto onemocnění je nejdůležitější správná diagnóza, která určí typ inkontinence a podle toho lékař navrhne ideální léčebný postup. Její stanovení je nejlepší za pomoci urodynamického přístroje, se kterým se lze setkat jen na některých lékařských pracovištích u nás. Přístroj pomůže lépe rozlišit, zda se jedná o inkontinenci stresovou, kdy je nejlepším řešením malý chirurgický zákrok, nebo urgentní typ, který se dá léčit medikamenty. Chirurgický zákrok se provádí v celkové anestezii a je hotový během 20 minut. Pacientky mohou být propuštěny již druhý den po zákroku, celková rekonvalescence trvá zhruba 2 týdny.

Návštěva poradny proto vždy začíná důkladným pohovorem s pacientkou, poté následuje gynekologické vyšetření, vyšetření moči a takzvané urodynamické vyšetření. Při něm lékař hodnotí u pacientky tlakové a objemové parametry močového měchýře a močové trubice během plnění a vyprazdňování měchýře v klidu a při kašli. "Při správné diagnóze je potom úspěšnost léčby až kolem 85 procent," dodává vedoucí lékař pro léčbu inkontinence z pražské kliniky GynCentrum.

Inkontinence v číslech

  • Ve věkové skupině 15–64 let kolísá její výskyt mezi 5–20 %
  • Během těhotenství trápí nechtěný únik moči až 60 % žen
  • 32 % žen má obtíže i po porodu
  • Pomoc kvůli studu vyhledá jen asi 10 % lidí s inkontinencí
zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%