O víkendu se letos naposledy
otevře většina hradů a zámků

O víkendu se letos naposledy
otevře většina hradů a zámků

26. 10. 2012

Tento víkend končí sezóna většiny památek. Návštěvníci tak mají poslední možnost před uzavřením sezony shlédnout interiéry hradů a zámků a zúčastnit se několika speciálně připravených akcí. „Některé z nich však později nabídnou i zimní a vánoční prohlídky a programy,“ připomněla Zdeňka Kalová ze správy Národního památkového ústavu.

Karlštejn a 13. komnata

Na hradě Karlštejn ve středních Čechách bude až do konce října, tedy i o svátečním víkendu, mimořádně otevřená 13. komnata. Návštěvníci tak budou mít možnost spolu s prvním prohlídkovým okruhem nahlédnout do bývalého apartmá císařovny v Císařském paláci.

V Ústeckém kraji zámek Velké Březno ukončuje a hodnotí letošní sezonu v rámci akce Zavírání okenic. Hrad Hazmburk zase láká na prohlídku sníženým vstupným.

Výstava na Lemberku

V Libereckém kraji na zámku Lemberk o víkendu mimořádně zpřístupní středověkou věž. Akce s názvem Podzimní výstup na věž bude probíhat po oba dny vždy od 9 do 15 hodin. Na Lemberku také bude poslední možnost shlédnout výstavu fotografií Lemberk 1992 - 2012, která představuje 20. výročí zpřístupnění zámku po rozsáhlé obnově.

Přijde i Černá paní

Na zámku v Náchodě v Královéhradeckém kraji připravili na sobotní večer tematicky zaměřené prohlídky. Večerní prohlídky zámeckých komnat Piccolominské expozice navštíví nejen Černá paní, ale i další strašidla a jiné úkazy nadpozemského původu. Prohlídky probíhají vždy od 18 do 19.30 a je potřeba se na ně předem objednat.

Hračky do roku 1945

Na území Zlínského kraje budou návštěvníci moci naposledy navštívit výstavu na zámku Vizovice. Akce s názvem Nestárnoucí svět hraček představuje nejen hračky do roku 1945, ale také rodinné fotografie na dané téma z časů posledních majitelů zámku.

Noc duchů a strašidel

Zámek Raduň v Ostravském kraji v sobotu od 17 do 23 hodin nabídne Noc duchů a strašidel. Na noční prohlídky je vhodné se telefonicky objednat. Zámek bude ve dnech 27. října až 4. listopadu otevřen v mimořádném návštěvnickém režimu. Od 10 do 15 hodin zde návštěvníci mohou nahlédnout do zámeckých interiérů dekorovaných aranžemi z podzimních květů a plodin.

Jak již bylo řečeno, některé objekty připravují i speciální zimní a vánoční prohlídky a programy. Informace o nich najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu www.npu.cz nebo na stránkách jednotlivých objektů.

hrady a zámky památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.