Dobrůtka s marinádou

Dobrůtka s marinádou

11. 8. 2019

Zdravím všechny na íčku,

taky se vám stává, že ráno zavolá kamarádka, zda by se hodilo, kdyby s mužem k večeru dorazili na kávu? Myslím, že s tím má většina z nás zkušenost. I mně nedávno ráno volala kamarádka, že by s manželem nás ráda viděla, a tak by k večeru dorazili na kávu. Zaskočila mě, ale neodmítla jsem.
Dělat v tom horku nějaké chlebíčky či jednohubky nebo obložený talíř mi nepřipadalo vhodné, proto jsem z mrazáku vyndala kuřecí prsa, bylo teplo, tak byla rozmrazená vcelku brzy. Ve vinotéce jsem vybrala a připravila dvě lahve Rulandského a začala přemýšlet, co připravím.
Zalistovala jsem ve svých receptech a připravila marinádu. Do té jsem naložila na medajlonky nakrájená prsa a dala do lednice trochu rozležet.
K večeru, když dorazili, si nejdříve dali kávu a vínko a já šla připravit mňamku. Všem chutnalo, i když mňamka byla jen s chlebem.
Odjížděli spokojeni okolo půlnoci, kochali se nočním výhledem na Železné hory, upíjíce Rulandské šedé – výběr z bobulí a zajisté je těšilo, tak jako nás, že jsme se zase po delší době sešli.
Suroviny
cca 300 g kuřecího masa -prsa, zkoušela jsem i na tento recept plátky z krkovice nebo plecka a bylo to také chutné /fotky jsou z plecka/

Marináda:

4 PL oleje
7 PL kečupu
2 PL medu, kdo nemá dá tak 1 lžičku cukru
4 stroužky česneku prolisovaného
3 PLsojové omáčky
1 kus cibule-velká
oregáno dle uvážení – /dávám větší špetku/
bazalka dle uvážení – /dávám větší špetku/
skořice -menší špetka
kari – menší špetka
sůl – opatrně – sojovka je slaná
Kdo má rád trochu ostřejší, může si přidat drcené chilli.
Dáme marinovat, stačí jedna hodina, pokud marinujete do druhého dne, je to lepší.

 Příprava:
Medailonky vyndáme z marinády a klademe na plech i s marinádou. Dáme do trouby, nezakrýváme, podlejeme troškou vlažné vody a pečeme do měkka.
Medajlonky upravíme na talíř. Přílohy: krom brambor může být i bílé pečivo nebo chleba a talíř zeleniny/ rajčata, papriky, okurky/ a nesmím opomenout Rulandské šedé pozdní sběr, nebo výběr z bobulí a to je ta krásná, lehce sladká, vinná tečka. Jistě může být i jiné vínko, jako při tomto focení - Rulandské vypito, došlo na Merlot Cabernet Sauvignon. Bylo vynikající, ale Rulandské to nebylo...

Kdo neodolá, doporučuji – výtečné a rychlé. Zvláště pak ta marináda. Chlebem jsem ji z pekáče doslova vylízala, když odjela návštěva.

Všem dobrou chuť a myslete na to, že léto je ve své druhé půli a kdo ví, jak dlouho budeme moci grilovat a stolovat venku a přitom se kochat krásnými výhledy....

 

obě fota: Ing. Jiří Novák

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%