Ze světa mužů na létajících strojích
FOTO: archiv autorky

Ze světa mužů na létajících strojích

14. 8. 2019

Není to tak dávno, co návštěvnost hor v letních měsících začali zachraňovat vyznavači jízdy na horských kolech. A ještě méně času uplynulo od chvíle, kdy se do hor vydali bikeři.

Jejich rájem je třeba údolí rakouského Saalbachu a výchozí stanice pěti kabinových lanovek v nedalekém Hinterglemmu. Tady jsou na milovníky adrenalinu dobře připraveni. Ve zdejších informačních střediscích, anebo ve stanicích lanovek, si zdarma vyzvednete mapy do bikeparků. Moderní kabiny jsou dostatečně široké, abyste tam se svým kolem dobře nastoupili. Pokud jste ubytováni v tomto regionu, dostanete zdarma Joker card, která vám umožní bezplatně cestovat a navštěvovat různé atrakce.

V Rakousku jsou tyto karty pro turisty běžné a o jejich výhodách se dočtete v brožuře, kterou k nim získáte. I když překročíte daný region a už pro vás nejsou připraveny žádné benefity, neváhejte vždy při platbách ukázat svoji turistickou kartu. Skoro pokaždé nějakou minimální slevu dostanete. Mimochodem, v této alpské zemi jsou seniorské slevy automaticky počítány od 63 let.

Ale vraťme se k bikerům. Když je lanovky vyvezou do výše kolem dvou tisíc metrů, jejich cesty se od dalších návštěvníků hor oddělí. Mají tady samostatné trasy rozličných obtížností a mohou si nerušeně užít požitek z rychlé jízdy. Speciální kola, jejichž cena začíná na pěti tisících euro, helma s kamerou a chrániče takřka celého těla jsou tak předpokladem, že cyklista dorazí do dolní stanice lanovky živ a zdráv.

Koncem června se v Salzbursku odehrávají různé bikefesty. Můžete na nich obdivovat umění a odvahu mužů na létajících strojích.

 

Božena Hažová

 

 

 

 

 

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%