Studentský výlet do Prahy
Foto: autorka

Studentský výlet do Prahy

23. 8. 2019

Prázdniny se přehouply do závěrečné fáze a na dveře klepe nový školní rok. Ten začne nejen pro dítka školou povinná, ale také pro seniory – studenty Virtuální univerzity třetího věku. I v naší pohraniční obci jsou lidé, kteří touží po nových poznatcích i přesto, že už jim dávno školní léta skončila. A právě díky VU3V se můžeme i v tak odlehlé lokalitě vzdělávat.
Pojďme si maličko zavzpomínat na ten minulý školní rok. V semestrálním kurzu jsme měli neobyčejně zajímavé téma, Klenoty barokního sochařství v českých zemích, které zaujalo všechny posluchače. A tak, když se nám naskytla možnost navštívit spolu s naším promujícím spolužákem Prahu, většina z nás ani chvíli nezaváhala. Vždyť Praha se může barokními památkami řádně pochlubit. Kdo by neznal Karlův most. Ale barokní Praha, to není jen Karlův most, ten jsme samozřejmě také nevynechali. Hlavní cíl naší cesty však byl jiný.
Naše kroky po promoci vedly na Staré Město do Baziliky sv. Jakuba Většího. S tichým respektem jsme šlapali po dlažbě, po níž šly dějiny. Neuvěřitelně nádherná stavba dýchala historií. Vždyť do tohoto kostela chodila Eliška Přemyslovna, Karel IV., nachází se zde náhrobek Václava Vratislava z Mitrovic, nejvyššího kancléře Království českého.
S úžasem jsme stáli před ohromující barokní výzdobou a tiše poslouchali zasvěcený výklad jednoho ze tří bratří minoritů, kteří zde trvale žijí.
Svůj výklad okořenil třeba tím, že kdysi dávno v prvopočátcích baziliky zde měli v chodbě do ulice své krámky i výrobny pražští řezníci. A měli z toho prospěch obě strany. V té době lapkové dělali nájezdy i na kláštery a kostely. Nic jim nebylo svaté (stejně jako dnes). A řezníci se svými sekerami byli žádaná ochrana.
V kostele visí seschlá ruka jednoho z těchto zlodějů, který chtěl vykrást kostelní pokladničku.
Bazilika sv. Jakuba Většího je jedním z největších a nejvyšších pražských kostelů spolu s katedrálou sv. Víta a kostelem Panny Marie Sněžné. Nenápadný vchod má přímo z ulice, a tak ji bohužel mnoho lidí mine bez zastavení.
Historie tohoto kostela je velmi zajímavá, objednat si můžete i průvodce, stejně jako my.
V nadcházejícím školním roce většinu z nás čeká slavnostní promoce. Tak nás čeká i další výlet do stověžaté matičky. Ale to je ještě relativně daleko.
Nabízím vám k nahlédnutí několik fotografií z našeho výletu do Prahy. Závěrem jsem neodolala a přidala pár fotografií z pražských ulic.

PS: Omlouvám se, pokud jsem  někoho zmátla nadpisem článku.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.