Letní lahůdka pro chlapy: Pivní dort s arašídovým máslem
FOTO: Stream.cz

Letní lahůdka pro chlapy: Pivní dort s arašídovým máslem

23. 8. 2019

Pivo nemusí být jen osvěžující nápoj, ale i dobrý pomocník při pečení. Pokud jej například přidáte do těsta, bude vláčnější než kdykoliv předtím. S pivem můžete vykouzlit například skvělý dort.

Nevěříte? Pak sledujte nový díl oblíbeného pořadu Pivní republika na Stream.cz, kde můžete zhlédnout i jeho přípravu.

Pivní republika přináší divákům každý týden zajímavosti ze světa pivovarnictví, odhaluje historii, ale i aktuality ze současnosti českého piva. Pravidelně také nabízí kulinářským nadšencům tipy na pochoutky hodící se k pivu.

Recept
Na korpus budete potřebovat: 250 g másla, 250 ml černého piva (hutnějšího, alespoň třináctistupňového), 350 g cukru krupice, 100 g kakaa, 140 g podmáslí, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 250 g hladké mouky, 2,5 lžičky jedlé sody

Na krém a zdobení budete potřebovat: 1 vanilkový lusk, 500 g mascarpone, 300 g smetany (30%), 150 g cukru moučky, jemné arašídové máslo

Postup přípravy pivního dortu:
Máslo rozpustíme na vodní lázni. Důkladně smícháme suché ingredience. Přidáme podmáslí, rozpuštěné máslo, vejce a černé pivo. Zakápneme vanilkovým extraktem. Těsto důkladně našleháme a vlijeme do vymazané dortové formy. Pečeme přibližně hodinu na 180 °C. Smetanu a mascarpone smícháme s moučkovým cukrem, ovoníme vyškrábnutým vanilkovým luskem a důkladně vyšleháme. Korpus vodorovně rozřízneme na tři patra. Každé postupně potřeme burákovým máslem a silnou vrstvou krému. Vrchní patro dozdobíme burákovým máslem.

 

burger.jpg

 Letní pochoutka pro dámy: cizrnové burgery s arašídy, lilkem a mangovou salsou
Grilování je u Čechů hodně oblíbenou aktivitou. V České populaci griluje podle průzkumu od Seznam.cz Výzkumníka* hned 85 % lidí. Mezi ženami a mladými se trendem stávají zdravější grilované hamburgery bez masa. Vyzkoušejte jejich exotickou letní variantu i vy a nakupte si na ně suroviny výhodně v akci s nákupním rádcem Kupi.cz.

Recept 

Ingredience:
420 g naložené cizrny – 11,90 Kč
2 stroužky česneku – 3 Kč
1 menší cibule – 4 Kč
60 g pražených arašídů – 5, 90 Kč
hrst čerstvého koriandru – 24,90 Kč
0,33 litru řepkového oleje - 6,63 Kč
330 g lilku – 11,60 Kč
95 g majonézy – 6,33 Kč
4 porce nasekaného čerstvého manga – 24,90 Kč (1 ks)
4 slunečnicové housky – 16,60 Kč
CELKEM: 116 Kč

Na ochucení: 1 lžička limetkové šťávy, římský kmín, sladká paprika, sůl

Postup přípravy burgerů:
Oloupanou cibuli dejte spolu s buráky do mixéru a rozdrťte najemno (kousky arašídů ale nejsou na škodu). Přidejte cizrnu, prolisovaný česnek, lžičku římského kmínu a papriky, nasekaný koriandr a lžičku soli a rozmixujte na pevnou, ale hladkou hmotu. Vytvarujte z ní 4 burgery (kdyby se směs moc lepila, přidejte trochu mouky, kdyby se naopak rozpadala, přidejte vajíčko), potřete olejem a grilujte je, dokud se dolní vrstva nezpevní a nezezlátne. Poté burgery obraťte a grilujte z druhé strany.

Lilek nakrájejte na centimetrové plátky, potřete olejem a ugrilujte. Každý plátek trochu posolte. Majonézu smíchejte s mangem, limetkovou šťávou, koriandrem a solí. Housky rozřízněte a do každé dejte cizrnovou placičku, dresink, plátky lilku a případně i další koriandr.

(+obr. Foto Cizrnové burgery, Zdroj: Proženy.cz, Greta Blumajerová, Akční ceny: Kupi.cz)

recepty Seznam
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%