Jízda na elektrokole: riziko je v rychlosti i ovládání
Výlet na elektrokolech po krásách Jižního Tyrolska na severu Itálie. Foto: IDM

Jízda na elektrokole: riziko je v rychlosti i ovládání

30. 4. 2020

Pokud jste si pořídili elektrokolo a jste spíše sváteční cyklisté, smiřte se s tím, že se v podstatě bude znovu učit jezdit. Nejde o udržení rovnováhy, ale je třeba zvládnout jeho ovládání i jeho technické vybavení.

Cykloprůvodce Hermann Runggaldier, který pochází ze severoitalské Val Gardeny, ví z praxe, že na elektrokola sedají i lidé s malými zkušenostmi. Neumějí jezdit v terénu, ani nejsou zvyklí sedět celý den v sedle. Pak mohou vzniknout velmi vážné situace, které ohrožují nejen cyklistu, ale i turisty na procházkách.

Proto doporučuje, aby s jízdou na elektrokole začínali na rovných cyklostezkách, které jsou tomu uzpůsobené. „Je nutné se naučit se rozjíždět na nižší mód a postupně si přidávat,“ radí Hermann. Nebezpečí ale hrozí i na rovné cyklostezce, kde kolo snadno jede maximální rychlostí 25 kilometrů za hodinu a kde se mnohdy pohybují i lidé na vycházce se psy. Ženy dokáže znejistit i popojíždění ve velkém provozu, například ve velkých městech.

„Pozor také v terénu. Rychlost 25 kilometrů za hodinu na metrové lesní pěšině, pod kterou je příkrý sráz, může být extrémně nebezpečná,“ říká Jiří Vent z pražské Bike Gallery. Důležité je také vypnout elektropohon při sjezdech. Kdyby si pak v nějaké zatáčce přišlápli, kolo se stane nebezpečným.

Elektrokolo neznamená, že si přepnete na nejvyšší výkon, nastavíte jeden univerzální převod a necháte se vézt. Nezapomínejte, že i na elektrokole je přehazovačka, se kterou je potřeba pracovat podle terénu. Především ženy mají tendenci nastavit si nějaký univerzální převod, který pak nechtějí přepínat. Samozřejmě, že se to projeví na spotřebě baterie.

Největší problémy ovšem může způsobit vybitá baterie. Na kole se sice dá jet dál, ale je těžší než normální kolo, proto je to mnohem náročnější vše ušlapat. Nejsnadnějším řešením je vzít si s sebou do batohu nabíječku, anebo dokonce náhradní baterku. Ale váží cca 3 kila a proveze se. V Česku i v zahraničí ovšem přibývá míst, kde se kola dají během pauzy na oběd nebo  na kafe dobíjet. To nabízí asi sedm set restaurací, hotelů, kempů či cykloservisů v Česku. "Čerpačky“ jsou označeny oranžovou značkou Dobíjení elektrokol, případně zelenou Cyklisté vítáni. Nabíjení bývá většinou bezplatné.

Přečtěte si také: Nákup elektrokola: nepodlehněte designu, klíčové při výběru je, kde budete jezdit

Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%