Obrázkoví lidé
ilustrace facebook

Obrázkoví lidé

3. 9. 2019

Je horké letní odpoledne. Lidé tráví čas u vody nebo na zahrádkách ve stínu stromů, jiné chladí mořské vlnky, v poloprázdných ulicích je pár chodců v lehoučkém letním oblečení a několik zcela zahalených muslimských žen. Městská nedělní nuda do chvíle, než mě předejde mladý pár. Dívka má na vytrénovaných svalnatých lýtkách vytetované barevné mandaly, které při chůzi jemně mění tvar i barevné tóny. Obrázky mě zaujaly a tak dvojici následuji ve snaze pochopit význam tetování. Navíc mě rozčiluje, že tatér jeden z výtvorů netrefil na střed lýtka. Hlavou mi bleskla vzpomínka na silonky se švy, které nikdy nevydržely ve středu nohy, během dne několikrát změnily směr, byly nakřivo a krásné nožky hyzdily. Chlapec je chodící reklama na motivy tetování včetně textů, doufám, že žádný z nich není moudrou blbostí. Nestačím dočíst, co chce svým tetováním sdělit, protože míří do nejbližší cukrárny a já na opačnou stranu, do parku. Zde je bezplatná teplická galerie dechberoucích tetování nepřizpůsobivých občanů. Vzpomínám na film Tetovaný, ve kterém hráli legendy Jean Gabin a Louis De Funes. Hlavním dějovým motivem byl vytetovaný  obraz Modiglianiho na kůži J. Gabina. 

Pravděpodobně nejstarší doložené tetování je staré 5 300 let a bylo na těle mumie zvané Otzy, nalezené v údolí rakouských Alp, a mělo mít léčebný účinek. Že by jeden z prvních akupunkturních zákroků? Zajímavá zdobení mají příslušníci různých domorodých kmenů, a jak plyne čas, stále častěji se zdobí umělci, špičkoví sportovci i politici. Například W. Churchill měl na paži kotvu, F.D.Roosevelt rodový znak a Stalin na prsou lebku. Nejtemnější minulost představuje  tetování v koncentračních táborech. Uvádím jen malé střípky ze zajímavé několikatisícileté historie tetováže. Martin Rychlík ve své knize Tetování, skarifikace a jiné zdobení těla píše: „V tetováži je obsaženo vidění světa, je to forma umění, která jako materiálu využívá živé tkáně.“

Proč se lidé tetují? Výzkum z Anglie uvádí čtyři hlavní důvody: rebelantství, sounáležitost s určitou skupinou, estetika a silné emocionální připoutání. Jako vždy se najdou podnikavci a šarlatáni, kteří dokáží za peníze vytvářet zaručeně vědecké teorie. Najdete například oznámení: „Řekněte nám, kde máte tetování, a my prozradíme, co o vás vypovídá.“ Příklad bujné fantazie:“ Tetování přes celý obličej mění váš look, je to permanentní maska. Buď jste magor, nebo máte za sebou nepředstavitelné hrůzné věci a před světem se chcete schovat.“ Jak by na takový rozbor asi reagoval jeden z profesorů na AMU? Tetování nad zadkem má v anglicky mluvících zemích přezdívku Tramp stamp. Další teorií  jsou tzv. tetování s hlubokým příběhem nebo zaručenými energetickými vibracemi, jiná mají nezanedbatelný vliv na podvědomí nebo dokáže ovlivnit tok energie v lidském těle. Nevhodná tetování ovlivňují plodnost a dokonce i  nenarozené dítě, naopak promyšlené tetování zapsané v auře má vliv na duchovní rozvoj (viz psychologie chaosu). A co si myslet o posvátných tetováních, která  turisté podstoupí na dovolených v exotických zemích, ponechám na čtenáři. Obloukem se vyhýbám studování Woodoo Tattoo, děsí mě, ale pátrám v dostupných informacích o "kérce" stoprocentně zaručující zhubnutí bez diet. Možná se najde spřízněná duše a bude sdílet nalezené tajemství.

Obrázkových lidí přibývá a mnohdy se stane, že při rozhovoru s některým z nich namísto očního kontaktu občas sklouzneme pohledem na viditelné kresby, citáty, symboly a nakonec nevíme, jakou barvu očí nebo výraz obličeje měl náš protějšek, a ještě doma přemýšlíme, o čem jsme vlastně mluvili nebo jaký význam měla potetovaná celá ruka. Johnny Deep říká: "Mé tělo je mým deníkem a má tetování jsou mým příběhem.“ Něco na tom možná je. Lidské tělo má pokožku o rozměru až 1,8 m2, přesto se domnívám, že to není dostatečně velká plocha, aby pojmula vtisknutí všech celoživotních emocionálních zážitků, které se navíc v průběhu života mění, ztrácí původní význam, mění se míra hodnot. Vzpomínky a nezapomenutelné zážitky mají místo v našich srdcích a mysli.

Tattoo je fenomém posledních let  a vzdáleně mi připomíná graffiti. Kde je trošku místa, tam se musí něco namalovat, i kdyby to měla být hloupost. Netknutá krása lidské pokožky bude možná jednou výjimkou. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%