Obrázkoví lidé
ilustrace facebook

Obrázkoví lidé

3. 9. 2019

Je horké letní odpoledne. Lidé tráví čas u vody nebo na zahrádkách ve stínu stromů, jiné chladí mořské vlnky, v poloprázdných ulicích je pár chodců v lehoučkém letním oblečení a několik zcela zahalených muslimských žen. Městská nedělní nuda do chvíle, než mě předejde mladý pár. Dívka má na vytrénovaných svalnatých lýtkách vytetované barevné mandaly, které při chůzi jemně mění tvar i barevné tóny. Obrázky mě zaujaly a tak dvojici následuji ve snaze pochopit význam tetování. Navíc mě rozčiluje, že tatér jeden z výtvorů netrefil na střed lýtka. Hlavou mi bleskla vzpomínka na silonky se švy, které nikdy nevydržely ve středu nohy, během dne několikrát změnily směr, byly nakřivo a krásné nožky hyzdily. Chlapec je chodící reklama na motivy tetování včetně textů, doufám, že žádný z nich není moudrou blbostí. Nestačím dočíst, co chce svým tetováním sdělit, protože míří do nejbližší cukrárny a já na opačnou stranu, do parku. Zde je bezplatná teplická galerie dechberoucích tetování nepřizpůsobivých občanů. Vzpomínám na film Tetovaný, ve kterém hráli legendy Jean Gabin a Louis De Funes. Hlavním dějovým motivem byl vytetovaný  obraz Modiglianiho na kůži J. Gabina. 

Pravděpodobně nejstarší doložené tetování je staré 5 300 let a bylo na těle mumie zvané Otzy, nalezené v údolí rakouských Alp, a mělo mít léčebný účinek. Že by jeden z prvních akupunkturních zákroků? Zajímavá zdobení mají příslušníci různých domorodých kmenů, a jak plyne čas, stále častěji se zdobí umělci, špičkoví sportovci i politici. Například W. Churchill měl na paži kotvu, F.D.Roosevelt rodový znak a Stalin na prsou lebku. Nejtemnější minulost představuje  tetování v koncentračních táborech. Uvádím jen malé střípky ze zajímavé několikatisícileté historie tetováže. Martin Rychlík ve své knize Tetování, skarifikace a jiné zdobení těla píše: „V tetováži je obsaženo vidění světa, je to forma umění, která jako materiálu využívá živé tkáně.“

Proč se lidé tetují? Výzkum z Anglie uvádí čtyři hlavní důvody: rebelantství, sounáležitost s určitou skupinou, estetika a silné emocionální připoutání. Jako vždy se najdou podnikavci a šarlatáni, kteří dokáží za peníze vytvářet zaručeně vědecké teorie. Najdete například oznámení: „Řekněte nám, kde máte tetování, a my prozradíme, co o vás vypovídá.“ Příklad bujné fantazie:“ Tetování přes celý obličej mění váš look, je to permanentní maska. Buď jste magor, nebo máte za sebou nepředstavitelné hrůzné věci a před světem se chcete schovat.“ Jak by na takový rozbor asi reagoval jeden z profesorů na AMU? Tetování nad zadkem má v anglicky mluvících zemích přezdívku Tramp stamp. Další teorií  jsou tzv. tetování s hlubokým příběhem nebo zaručenými energetickými vibracemi, jiná mají nezanedbatelný vliv na podvědomí nebo dokáže ovlivnit tok energie v lidském těle. Nevhodná tetování ovlivňují plodnost a dokonce i  nenarozené dítě, naopak promyšlené tetování zapsané v auře má vliv na duchovní rozvoj (viz psychologie chaosu). A co si myslet o posvátných tetováních, která  turisté podstoupí na dovolených v exotických zemích, ponechám na čtenáři. Obloukem se vyhýbám studování Woodoo Tattoo, děsí mě, ale pátrám v dostupných informacích o "kérce" stoprocentně zaručující zhubnutí bez diet. Možná se najde spřízněná duše a bude sdílet nalezené tajemství.

Obrázkových lidí přibývá a mnohdy se stane, že při rozhovoru s některým z nich namísto očního kontaktu občas sklouzneme pohledem na viditelné kresby, citáty, symboly a nakonec nevíme, jakou barvu očí nebo výraz obličeje měl náš protějšek, a ještě doma přemýšlíme, o čem jsme vlastně mluvili nebo jaký význam měla potetovaná celá ruka. Johnny Deep říká: "Mé tělo je mým deníkem a má tetování jsou mým příběhem.“ Něco na tom možná je. Lidské tělo má pokožku o rozměru až 1,8 m2, přesto se domnívám, že to není dostatečně velká plocha, aby pojmula vtisknutí všech celoživotních emocionálních zážitků, které se navíc v průběhu života mění, ztrácí původní význam, mění se míra hodnot. Vzpomínky a nezapomenutelné zážitky mají místo v našich srdcích a mysli.

Tattoo je fenomém posledních let  a vzdáleně mi připomíná graffiti. Kde je trošku místa, tam se musí něco namalovat, i kdyby to měla být hloupost. Netknutá krása lidské pokožky bude možná jednou výjimkou. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Jano, moc pěkná úvaha. Každá doba má zkrátka svoje. Stačí se podívat do historie. Dnešní část mladých je ve znamení bizarních účesů, tetování, chytrých telefonů a podobných vylepšení svých individualit.
Anna Dudková
Opravdu elegantně a jemně úsměvně popsaný jev současnosti. Také se mi tetování nelíbí a přiznám se, že mě iritují slečny a pánové, kteří na jednu stranu motivy kérek dávají najevo rebelantství a pak se obléknou do něžných krajek nebo fraku. Když jim stálo zato si nezvratně poškodit kůži, proč tedy nezůstanou rebely a oficiálním akcí ve společenském oděvu se nevyhnou, viz Beckham na královské svatbě, cylindr a na krku tetování, nebo Jolie, o níž pak redaktoři napíší, že byla v šatech za opravdovou dámu. Ne, dáma kérky skutečně nenosí. Co se týče Vladimíra Franze, tak u něho už jsem to nějak pobrala, je prostě bohém se skutečně jiným myšlením a přístupem k životu. Mám na něj vzpomínku z jedné tiskovky, kde jsem seděla přímo proti němu a proti oknu, takže byl ve stínu a byly z něj vidět jen oči, které na mě, jako pozorného posluchače upíral. Bylo to divné, znepokojující. Přesto, když se pak dostal na kandidátku, byl pro mě jediný, který to bral odpovědně, bez touhy se vyšvihnout, získat vliv. Proto mu už to tetování "odpouštím".
Jana Kollinová
Děkuji všem za příznivé komentáře. Napsání článku mě napadlo, když jsem na internetu zahlédla titulní úsměvnou ilustraci.
Mariana Mášová
móda tetování je tu již nějaký ten rok , již nyní vidím ženy . které byly před 15 lety mladé a nyní je jim přes 40 let , nabraly nějaká ta kila a jejich vizáž už není ta mladá rebelka , ale poctivá mamina , jak to jejich tetování je ošklivé , jakoby nepatřičné k jinému typu oblékání , postavě atd. Taková žena je pak tímto spíše zohyzděná než zajímavá .
Věra Halátová
Ten obrázek je úsměvný. Dřív byli potetovaní jen bývalí trestanci a námořníci. Když se to těm lidem líbí. Film Tetovaný - tam měl Jean Gabin na kůži Modiglianiho. Roald Dahl Příběhy nečekaných konců, v povídce Kůže, tam měl stařec na zádech první obraz slavného malíře, a někdo bohatý ten obraz chtěl mít a stařec se ztratil.
Dana Puchalská
Tetování se mi fakt nelíbí.
Eva Mužíková
Tetování se mi nelíbí, ať je jakékoliv a kdekoliv. Připadá mi to ujeté. Zrovna dnes nastoupil do MHD jeden takový obrázkový mladík, tetování měl všude, kde byl odhalený. Věřila bych že i tam, kde byl zahalený...
Naděžda Špásová
Tetování se mi nelíbí, nikdy bych to nepodstoupila. Pokud je to decentní, tak ještě budiž, ale to, co mají někteří po sobě, nad tím mi zůstává rozum stát. Loni jsme v Blatné potkali kandidáta na prezidenta France a vypadal hnusně. Jano, hezky jste to napsala. :-)
Mell Nova
Když je to takové akorát, líbí se mi. sama bych do toho nešla, ani v mládí.Stačí mi vše bolestné, to fyzické, co jeden za život nastřádá, aniž by to chtěl...Za mého dětství a mládí, mělo tetování jen určité složení lidí, světští, námořnící a ti , co nebyli se schopní přizpůsobit slušné společnosti.Nikomu nemám za zlé, ani ho neosuzuji, když to podstoupí.Spíš si v některých situacích vzpomenu na film léto s kovbojem...
Jana Kollinová
Zuzano, děkuji Vám i redakci, za vstřícnost a výjimečnou interakci s členy portálu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.