Jak jsem upekla svou první galetku
Foto: autorka

Jak jsem upekla svou první galetku

2. 9. 2019

Možná to všichni znáte, jen já jsem zase objevila Ameriku. Ale stejně se musím svěřit. Včera jsem někde na internetu koutkem oka zahlédla, že někdo celé léto „ujížděl“ na galetkách. A protože to bylo na stránkách zabývajících se pečením, vytušila jsem, že by mohlo jít o nějakou dobrotu. A tak jsem se začetla, nadchla se a vyzkoušela galetky na vlastní rodině.

Výsledek předčil mé očekávání, podařilo se mi upéct výborný francouzský koláč z křehkého těsta, který se v originále jmenuje galette. Pod tímto názvem ho také najdete na internetu. Dá se upéct jak se sladkou náplní, tak i se slanou. A s náplněmi do tohoto koláče si můžete opravdu hodně zaimprovizovat. Záleží na tom, co máte rádi, ale i na tom, co se vám právě urodilo na zahradě (nebo co je ve slevě v supermarketu). Dalším plusem tohoto koláče je to, že si těsto můžete připravit do zásoby a před vlastním pečením ho prostě vyndat z mrazáku. Samotné těsto navíc není sladké, takže lze použít i pro dietáře.

Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky (někdo dává část mouky špaldové nebo pohankové)
½ lžičky soli
120 g hodně studeného másla (nenahrazovat ničím jiným!)
50 ml hodně studené vody
1 lžičku citrónové šťávy
1 vejce
1 žloutek na potření okrajů (můžete vynechat a okraje těsta potřít vodou)

Pro vlastní přípravu tohoto těsta je velmi důležité použití opravdu hodně studeného másla a hodně studené vody. Mouku prosijeme do misky, přidáme sůl a na drobné kostičky nasekané studené máslo. Rukama rychle zpracujeme v jakousi drobenku. Teprve poté přidáme studenou vodu, citrónovou šťávu a vejce a opět rychle zpracujeme na těsto. Nemělo by být dokonale vypracované, je lepší, když není úplně hladké. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v chladnu. Ale může klidně odpočívat i přes noc.

Před pečením těsto vyjmeme z ledničky a chvíli ho necháme, aby se přizpůsobilo pokojové teplotě. Pak ho rozdělíme na dva díly a z každého kusu rukama vytvoříme bochánek. Ten rozválíme válečkem na placku ve tvaru kruhu o síle asi 4 až 5 mm. Přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Doprostřed kruhu poklademe náplň, okraje těsta přehneme nahoru a potřeme žloutkem. Já jsem galetku naplnila tenkými plátky z jablek a ostružinami. Padaných jablek mám za zahrady nadbytek a nějaká ostružina se také našla. Povrch jsem navíc jemně posypala krystalovým cukrem. Oba koláče se vejdou na jeden plech. Pečeme v troubě předehřáté na 190 st. C asi 45 minut. Prostě až okraje koláče krásně zezlátnou.

Tento koláč má ale také své nevýhody. Sotva ho vyndáte z trouby a pokrájíte, ztrácí se jeden kousek za druhým. Jak by ne! Vždyť je tak lehoučký, a krásně křupe a rozplyne se na jazyku!

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%