Máte nasbíráno? Uvařte si skvělý houbový ovar
FOTO: autor

Máte nasbíráno? Uvařte si skvělý houbový ovar

3. 9. 2019

Jistě každý ví, že na dobrém kuchařském výsledku se podstatnou částí podílí kvalitní suroviny. Takže nejlépe je vzít košík a vyrazit do lesa. Dnes si uvaříme houbový ovar.

Menší houby (pevnější, např. praváky, suchohřiby, kozáky, křemenáče…) nakrájíme na čtvrtky, větší přiměřeně k těmto čtvrtkám. Přichystáme ingredience: sůl, pepř celý i mletý, nové koření,, cibuli, česnek, jalovec, bobkový list, libeček, pažitku, kostku bujonu a kdo rád ostřejší tak kousek chili papričky.

Do kastrolu s vodou dáme cibuli, česnek, libeček a do vajíčka na čaj, nebo do gázy dáme podle množství hub celý pepř, nové koření, asi 5 kuliček jalovce, bobkový list a osolíme. Přivedeme k varu, přidáme kostku bujonu, chvíli povaříme a vyjmeme libeček (jinak by se  nám rozpadl). Přidáme nachystané houby a vaříme 10 – 20 minut (podle toho, jaké houby vaříme).

Uvařené přecedíme, vyjmeme cibuli, česnek, osolíme (opatrně podle toho v jak slané vodě jsme houby vařili), mírně opepříme, posypeme pažitkou a podáváme nejlépe s křenem a domácím bramborovým chlebem. Pokud si tuto dobrotu chceme ještě vylepšit tak směs dáme na topinky, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě pod grilem.

Vývar použijeme na uvaření výborné houbové polévky. Dáme do něj vařit část hub, které jsme si pro tento účel nechali stranou. Po chvíli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kedlubnu, květák. Když je zelenina napůl uvařená tak přidáme  smetanu na vaření, do které zašleháme hladkou mouku a podle potřeby mléko. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na malé kostičky. Když jsou brambory měkké, máme hotovo. Podávat můžeme buď posypané nakrájenou petrželkou, nebo dochucené octem a koprem.

Dobrou chuť!

recepty
Hodnocení:
(4 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%