Martýrium nešťastné povahy
Foto: autor

Martýrium nešťastné povahy

4. 9. 2019

Vypůjčím si slova klasika…… „Rozmohl se nám tady takový nešvar……“

Ne, nebojte se, nepůjde o ono slovíčko nevhodné pro děti. Náš nešvar se týká závisti, trochu skryté a maskované, nicméně silné a svými nositeli málo ovládané. Pravda, máme to trochu v genech a nebudu připomínat, jak a kdy se nám to tam dostalo, je to asi dostatečně známo.

Rajské byly první roky té epochy, kdy bylo co závidět. Jednoduše a polopaticky, nic složitého. Soused má BMW ! Pacholek jeden ! Jenže tohle povyražení následující roky závistivcům vzaly. Najednou nebyl žádný problém přivézt si z autobazaru před barák taky BMW. Sice sedmnáct let staré, nárazník přilepený kobercovou páskou, karoserie napatlaná silnou vrstvou politury na nábytek, spotřeba 14 na 100 ale bylo za hubičku, …a před barákem parádu udělalo. Co sousede…, já pán, ty pán.

A sakra… Co teď závidět ?

Další roky byly ve znamení zmatků a hledání. S jednoduchostí už závistivec nevystačil. Chvíli to vypadalo, že objektem závisti by se mohly stát nové, mladé a blonďaté partnerky, pořízené díky vlastnictví BMW. Slepá ulička. Nebylo to ono, tohle hřiště hlavně pro muže generovalo spoustu povinností a starostí a majetkových katastrof a ani závistivec nechtěl být vnímán jako šovinistické prase.

A pak to přišlo… Objekt všech objektů, nepřekonatelný, svatý grál závisti. Osobnostní vlastnosti, schopnosti a stupeň nejvyšší… inteligence ! To je ono ! To si nelze koupit, pořídit, předstírat. Inteligenci lze závidět navždy a bez omezení, čistě a z celého srdce. A jak krásně se s tím dá pracovat ! Rozvíjet, rozšiřovat, zlepšovat…. Dovolávat se svých práv z titulu hlouposti, proti prohnilým a nesnesitelným intelektuálům. Co na tom, že historicky byli za dopředným pohybem celé společnosti převážně intelektuálové. Jasně, sobci, nikoho jiného tam nepustili. Vždycky něco nového vymysleli. Jako by jim to staré nebylo dost dobré…. To se jim to vymýšlelo, když si to vyseděli ve škole a bavilo je sebevzdělávání. To my, jsme se statečně a odhodlaně na školu vybodli a šli makat…

…..teď jak to píšu, si uvědomuju, jak ti chytří a ještě k tomu inteligentní, jsou opravdu strašná sebranka. Ale všeho do času, my máme také svá práva a ten pán, co nám rozumí a bere se za nás… a ten druhý taky….. však ještě uvidíme, vy lepšolidi !

Ale co potom ? Potom už bude opravdu obtížné něco závidět…

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%