Martýrium nešťastné povahy
Foto: autor

Martýrium nešťastné povahy

4. 9. 2019

Vypůjčím si slova klasika…… „Rozmohl se nám tady takový nešvar……“

Ne, nebojte se, nepůjde o ono slovíčko nevhodné pro děti. Náš nešvar se týká závisti, trochu skryté a maskované, nicméně silné a svými nositeli málo ovládané. Pravda, máme to trochu v genech a nebudu připomínat, jak a kdy se nám to tam dostalo, je to asi dostatečně známo.

Rajské byly první roky té epochy, kdy bylo co závidět. Jednoduše a polopaticky, nic složitého. Soused má BMW ! Pacholek jeden ! Jenže tohle povyražení následující roky závistivcům vzaly. Najednou nebyl žádný problém přivézt si z autobazaru před barák taky BMW. Sice sedmnáct let staré, nárazník přilepený kobercovou páskou, karoserie napatlaná silnou vrstvou politury na nábytek, spotřeba 14 na 100 ale bylo za hubičku, …a před barákem parádu udělalo. Co sousede…, já pán, ty pán.

A sakra… Co teď závidět ?

Další roky byly ve znamení zmatků a hledání. S jednoduchostí už závistivec nevystačil. Chvíli to vypadalo, že objektem závisti by se mohly stát nové, mladé a blonďaté partnerky, pořízené díky vlastnictví BMW. Slepá ulička. Nebylo to ono, tohle hřiště hlavně pro muže generovalo spoustu povinností a starostí a majetkových katastrof a ani závistivec nechtěl být vnímán jako šovinistické prase.

A pak to přišlo… Objekt všech objektů, nepřekonatelný, svatý grál závisti. Osobnostní vlastnosti, schopnosti a stupeň nejvyšší… inteligence ! To je ono ! To si nelze koupit, pořídit, předstírat. Inteligenci lze závidět navždy a bez omezení, čistě a z celého srdce. A jak krásně se s tím dá pracovat ! Rozvíjet, rozšiřovat, zlepšovat…. Dovolávat se svých práv z titulu hlouposti, proti prohnilým a nesnesitelným intelektuálům. Co na tom, že historicky byli za dopředným pohybem celé společnosti převážně intelektuálové. Jasně, sobci, nikoho jiného tam nepustili. Vždycky něco nového vymysleli. Jako by jim to staré nebylo dost dobré…. To se jim to vymýšlelo, když si to vyseděli ve škole a bavilo je sebevzdělávání. To my, jsme se statečně a odhodlaně na školu vybodli a šli makat…

…..teď jak to píšu, si uvědomuju, jak ti chytří a ještě k tomu inteligentní, jsou opravdu strašná sebranka. Ale všeho do času, my máme také svá práva a ten pán, co nám rozumí a bere se za nás… a ten druhý taky….. však ještě uvidíme, vy lepšolidi !

Ale co potom ? Potom už bude opravdu obtížné něco závidět…

Můj příběh
Autor: Mirek Hahn
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Trpká ironie, nejen o závisti, také o tuposti. Mirku, smekám.
Drahomíra Stínilová
Když člověka nenapadne, že by mu mohl někdo něco závidět, tak ho vesměs ani nenapadne někomu něco závidět. Je to možná naivní, ale chce to vlastní vnitřní svět.
Hana Rypáčková
Napřed závist, pak nenávist. Ale písnička o závisti se povedla.. Jako článek, fakt síla.
Mirek Hahn
Děkuji dámy, vážím si toho.
Eva Mužíková
Kdo umí, ten umí. Já každého, kdo umí napsat takovýto příspěvek obdivuji.
Blanka Macháčková
Závidím, že jsem to nenapsala já. A taky závidím těm, co umí dát víc než 5 hvězdiček.
Zdenka Jírová
Je to pravda, že závist je jednou z nejhorších lidských neřestí. Tím se určitě lišíme od zvířat. Závidět se dá naprosto všechno, nejen BMW nebo bloňďatá krasavice. Závidět se dá dobrý vztah, hodné děti i vzdělání. Někdy se divíte, proč vás sousedka přestala zdravit nebo se stala odměřenou? Třeba proto, že vás chodí ve stáří navštěvovat děti nebo vnoučata častěji ne ji. I to se dá závidět. Asi ta Nesmrtelná teta nás opravdu nikdy zcela neopustí.
Jiří Libánský
Vždy byli lidé, kteří svým vzděláním, inteligencí, zkušenostmi a hlavně obyčejnou lidskou moudrostí nad ostatní vynikali. Vždy největší rozmach společenský i ekonomický nastal v dobách, kdy společnost postavila tyto lidi na vedocí místa, nebo je jen prostě nechal jít příkladem. V dobách, kdy byli jako nepřátelé pracujícího posláni do pracovních táborů a nebo na pomocné práce, nastala totální devastace společnosti. Bohužel se znovu hovoří o nepřátelích pracujícího lidu, o zhrzených intelektuálech, zaprodaných umělcích. To čemu se říká elita národa musí mít náš respekt a důvěru a tu si musí vybudovat a musí být přirozená. Jen ten, kdo sám chce získat moc, se snaží ze všech sil rozdělit společnost a společnost od přirozené vedoucí úlohy národní elity odtrhnout. Třeba i pomluvami a vyvoláváním závisti.
Mirek Hahn
Protože překonáváním spousty překážek a zpracováním spousty zkušeností získá člověk poctivou a silnou sebedůvěru a má svou svobodu o co opřít....
Jitka Caklová
Mirku díky. Samotnou mě překvapilo, jak se při čtení i po přečtení Tvého článku, ve svých 70ti letech, cítím svobodně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.