Léková poradna pro veřejnost se opět spouští
Ilustrační foto: pixabay.com

Léková poradna pro veřejnost se opět spouští

5. 9. 2019

Ztratili jste se v množství léků, které užíváte? Máte obavy z nežádoucích účinků či vzájemného ovlivňování léků, tzv. lékových interakcí? Všichni, kteří mají o užívaných lécích pochybnosti, se nyní mohou zdarma poradit se zkušenými klinickými farmaceuty prostřednictvím Lékové poradny.

Její provoz opět otevírá nezisková organizace Průvodce pacienta na svých webových stránkách (www.pruvodcepacienta.cz). Provoz poradny bude hrazen z grantu resortu zdravotnictví. „Děkujeme ministerstvu, že považuje bezpečnou farmakoterapii za prioritu pro finanční podporu. Grant umožní pokračovat v projektu, který tým zahájil již před několika lety a který se setkal se zájmem veřejnosti,“ zdůraznila ředitelka Průvodce pacienta Ivana Plechatá.

Na dotazy pacientů bude odpovídat tým zkušených klinických farmaceutů pod vedením Milady Halačové, vedoucí Oddělení klinické farmacie v Nemocnici Na Homolce (NNH).

Léková poradna Průvodce pacienta usiluje nejen o vyšší bezpečnost farmakoterapie, ale zaměřuje se rovněž na zvyšování lékové gramotnosti pacientů. Je důležité, aby lidé věděli, jak léky užívat, jak je kombinovat s potravou, jak porozumět příbalové informaci, jak se ptát lékaře, jak léky uchovávat, jak postupovat, když si myslí, že se u nich objevil nežádoucí účinek, a jaká jsou rizika samovolného ukončení léčby.

„Jsem rád, že se NNH může již několik let na projektu podílet. Jako lékař chápu, že léková gramotnost zvyšuje ochotu pacientů spolupracovat na léčbě s lékařem,“ uvedl ředitel NNH Petr Polouček. Rizika, které mohou způsobit chyby při užívání léků, jsou celosvětovým problémem. K řešení těchto pochybení proto vyzvala i Světová zdravotnická organizace (WHO). Například jen v USA je ročně 1,3 milionu pacientů poškozeno chybami v užívání léků. Náprava těchto chyb stojí 1 procento veškerých výdajů na zdravotnictví, což dosahuje v případě Spojených států amerických 42 mld. USD za rok. „Neinformovanost pacienta, nedodržování režimu při užívání léčiv, lékové interakce a nežádoucí účinky vedou k selhávání léčby nebo naopak k riziku poškození pacientů. Je také třeba, aby pacienti nepodceňovali vliv potravin, čajů či doplňků stravy, které si kupují v lékárně nebo v drogérii,“ upozorňuje Milada Halačová.

Nemocnice Na Homolce má s lékovým poradenstvím veřejnosti značné zkušenosti. V roce 2017 vedla podobný projekt díky finanční podpoře ministerstva zdravotnictví. Během šesti měsíců kliničtí farmaceuti bez jakékoliv publicity projektu řešili 296 dotazů, z nichž 219 bylo pacientských, 55 lékařských a 22 od lékárníků. Výsledkem bylo na šest set farmaceutických doporučení. 

Průvodce pacienta vedle lékové poradny nabízí pacientským a seniorským organizacím přednášky na téma bezpečného užívání léků a s cílem zvýšit lékovou gramotnost zejména seniorů.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%