Vlaštovičník větší pomáhá nejen na bradavice
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Vlaštovičník větší pomáhá nejen na bradavice

30. 9. 2019

Tato rostlinka, kterou najdeme všude kolem nás, je skutečně užitečná. Všichni víme o tom, že pomáhá odstranit bradavice. Ale věděli jste. že má i další využití v léčitelství?

Je to vlaštovičník větší - Chelidonium majus. Pojmenování je odvozeno z řečtiny. Chelidón je vlaštovka. 

Má neuvěřitelné množství lidových pojmenování - bělmové kořeny, bolák, bradavičník, celidon, celoděj, čarodějčino mléko, druidské mléko, hadí mlíč, krevní bylina, krvavníček, kravník, krvavý stareček, laštovičník, mlíč, nebeský dar, oční bylina, šelvorc, zlatý kořen.

Sběr 

Sbíráme hlavně kvetoucí nať. Používáme ji čerstvou, protože sušení je velice obtížné. Když už si ji přesto chceme nasušit, pamatujme, že teplota by neměla přesáhnout 35°C. Na podzim se sbírají kořeny. Ty se suší při umělém teple pod 60°C.

Léčivé využití 

Odstranění bradavic, uvolňuje křeče, zvyšuje vylučování žluči. Má podporující účinky při léčbě rakoviny. Léčí hemeroidy a urychluje léčbu žloutenky.

Nálev na bradavice 

100 gr čerstvě natrhané rostliny rozmačkáme  a zalijeme 200 ml vinného octa. Necháme 1 měsíc louhovat, občas lahví protřepejte. Potom scedíme. Bradavice potíráme 2 x denně.

Tinktura 

Používáme celou rostlinu i s kořenem. Vše nakrájíme na kousky asi 0,5 cm dlouhé. Do sklenice dáme asi 15 dkg vlaštovičníku a dolijeme 65-80 % alkoholem. Necháme 3 týdny louhovat a nezapomeňte občas sklenicí protřepat. Potom scedíme. Užíváme 2x až 3x denně 10-15 kapek s trochou vody. 

Dobře ovlivňuje i látkovou výměnu. 

Nálev 

1 zarovnanou lžičku rostliny spaříme ve 250 ml vroucí vody. 

Výluh ve víně 

300 gr vlaštovičníku i s kořenem zalijeme 1/2 litrem bílého vína. Necháme stát 1-2 hodiny, potom vylisujeme přes jemné sítko a užíváme po doušcích. 

Odvar pro oplachy a lázeň 

Hrst čerstvých listů vhodíme do 1,5 litru vařící vody a necháme 3 minuty projít varem. Pak ještě 10 minut vyluhujeme pod pokličkou. Koupeme postižená místa ve vlažném odvaru 10 - 15 minut každý den. 

Oplach je skvělý při léčbě mykóz.

Pozor: Vnitřní použití není vhodné pro těhotné a kojící ženy a děti do 12 let. 

Informace k tomuto článku jsem čerpala ze svých zápisků. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.