Lék - váš přítel i nepřítel
PhDr. Ivana Plechatá. FOTO: archiv redakce

Lék - váš přítel i nepřítel

17. 10. 2019

Máte možnost poradit se při užívání léků nejen s nejbližšími odborníky. Od roku 2016 mohou Češi diskrétně zadat své dotazy na stránkách Průvodce pacienta v rubrice Léková poradna. Tu letos spolufinancuje ministerstvo zdravotnictví.

Jak na to, jsme se radili s ředitelkou Průvodce pacienta PhDr. Ivanou Plechatou.

Jsou Češi výjimeční v užívání léků v rámci Evropy?
Domnívám se, že nikoliv. Pokud jde o seniorský věk, máme nižší zdravotní gramotnost a tedy také lékovou gramotnost oproti vyspělé Evropě, a proto zřejmě mají lidé problém poslouchat své lékaře a užívat léky, jak se má. A mají i méně informací o lécích a jejich rizikách a přehled o tom, jaké léky užívají a proč.

Co byste doporučovala v případě, že dostanu nový předepsaný lék. O co se mám zajímat a kam se obrátit s dotazy?
Základní a vyčerpávající informace byste měli dostat od svého ošetřujícího lékaře, ať už je to praktik nebo ambulantní specialista. Zejména váš praktický lékař by měl mít dobrý přehled o tom, jaké všechny léky berete. Ptejte se ho hlavně, proč lék předepsal, na jaké onemocnění, jak lék užívat (před jídlem, po jídle, ráno, na noc atp.). Dobré je uvést, zda současně užíváte doplňky stravy či byliny, abyste se vyhnuli nežádoucím účinkům léků či lékovým interakcím. Zeptat se můžete také při výdeji léků v lékárně.

Co to jsou lékové interakce?
Je to vzájemné ovlivňování účinků léků, ať už ve smyslu snížení účinku nebo naopak zvýšení. Lék může být ovlivněn buď jiným lékem nebo doplňkem stravy nebo potravinou (nejčastěji citrusy, některá zelenina). Některé z těchto interakcí mohou být velmi nebezpečně, zvlášť, když se původní účinek léků výrazně sníží či se zcela vyruší. Například přírodní projímadla (list senny, apod.) jsou příčinou toho, že se léky nestihnou vstřebat. Naopak opačný efekt mohou mít citrusy, protože blokují odbourávání léku z organismu, tudíž se v něm účinná látka hromadí. Nežádoucí efekt může vyvolat celkem běžně i zapití léku zeleným čajem. Léky je nutné zapíjet obyčejnou vodou.

Mohu se někde poradit jinde než u lékaře?
Ano, provozujeme na webových stránkách poradnu, kde vám zkušení kliničtí farmaceuti z Nemocnice Na Homolce poradí s vašimi léky. Vyzkoušejte poradnu zde: https://www.pruvodcepacienta.cz/formular/.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%