Proč se lidé v důchodovém věku vracejí ke svým dětským koníčkům
Ilustrační foto: pixabay.com

Proč se lidé v důchodovém věku vracejí ke svým dětským koníčkům

6. 4. 2020

Většina lidí si myslí, že tvrzení o návratu do dětství nebo o zralém věku coby druhém dětství je snůška nesmyslů. Nemusí to být však tak docela pravda.

Jedna nedávná studie se zabývala pátráním, co by dělali senioři rádi, aby se cítili co nejspokojenější. Výsledky průzkumu naznačily, že mnozí by rádi těžili z toho, jaké věci je zajímaly ještě ve školním věku, a že by na své někdejší zájmy rádi navázali.

Čas od času se k tomu naskytne nečekaná příležitost a člověk dostane novou šanci, vrátit se k někdejšímu koníčku, který díky svým životním zkušenostem dokáže rozvíjet a zdokonalit, i třeba v nějaké nové souvislosti.

Svědčí o tom příklad jedné starší dámy, která coby školačka sbírala panenky a místo starých obnošených šatiček jim šila nové. V dospělém věku šila místo toho na své dcerky. V ještě zralejším věku se rozhodla napsat knížku pro děti, ale scházely jí ilustrace. Při té příležitosti ji napadlo, že by k tomu mohla použít panenky. Začala se tématikou panenek zabývat podrobněji, nejen je opět sbírat, ale i sama je vyrábět, fotografovat, úspěšně vystavovat. Z dětského koníčku se stal takřka profesionální zájem.

Podobně se může člověk vrátit k jiným ručním pracem, hudbě, fotografování, výtvarnictví, ale i ke sportu, třeba v podobě místního trenéra, nebo k práci novináře. Ať už budoucnost přinese cokoliv, i když se nestaneme profesionály, můžeme stále zkoušet nové věci - jen pro zábavu či pro radost svou i druhých.

Zamyslete se nad tím, co jste rádi dělali, když vám bylo třeba deset. A jakým zálibám se oddáváte nyní? Je něco, co sice třeba není přímo oživením vašeho dětského koníčku, ale v nějaké podobě s ním souvisí, navazuje na něj?

Bude pro nás potěšením dozvědět se o zájmech a zálibách, které jste měli, ať už jen v dětství, nebo jste je dříve či později znovuobjevili a ony dokázaly obohatit váš život.

stárnutí vzpomínky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.