Babí léto v Teplicích
Foto: autorka

Babí léto v Teplicích

29. 10. 2019

Letošní říjen se opravdu povedl. Babí léto nezklamalo po většinu měsíce října. Procházky v přírodě nebo v lese, kde jsme mohli spojit příjemné s užitečným. 

V pátek 25.10. jsem se vypravila do Teplic, jen tak se podívat kolem sebe. A to podívání stálo za to. Zvu vás na malou procházku podzimními  lázeňskými Teplicemi.

Legendy vyprávějí o nalezení horkých pramenů pasáčkem vepřů Kolostůjem již v roce 762. Česká královna Judita založila klášter Benediktinek u pramenů v polovině 12 století. Po husitských válkách město přešlo do vlastnictví šlechty a od roku 1634 je vlastnil rod Clary- Aldringen. Šlechta postavila nádherné budovy lázní a Teplice se staly vyhlášenými lázněmi v celé Evropě. A čas kráčel, od šlechty přes socialismus do současné doby. Nádherné lázeňské budovy mají i dnes pověst vynikajících lázní s výbornými výsledky v léčbě pohybového ústrojí. 

Mezi nejvýznamnější památky města patří budovy Zámeckého náměstí. Zámek je postavený na zbytcích románského kláštera Benediktinek. Nyní je sídlem Regionálního muzea. U zámku se nachází pravoslavný chrám, v současné době se opravuje. Na okraji parku je je krásný Zahradní dům, ve kterém se pořádají společenské akce.

Dominantu Zámeckého náměstí tvoří Morový sloup. Jedná se o Braunovo nejvyšší dílo. Pokračuji přes Zámecké náměstí podél děkanského kostela sv.Jana Křtitele, do Lázeňské uličky, k lázním Beethoven. V uličce voní lázeňské oplatky, nelze odolat. V Lázeňské uličce se nachází i výborný restaurant.  Do Beethovenu každoročně přijíždějí tisíce hostů. Jak napovídá název, v minulosti byl mezi nimi i onen nejslavnější skladatel. Přes park dojdu ke Krušnohorskému divadlu a Kolostůjově kašně a přede mnou se otevřou Císařské lázně. Mimochodem, tam mi odstraňovali šedý zákal.. Zpět se vracím přes centrum města, přes náměstí Svobody a kolem secesního  gymnazia dojdu k autu.

Je to jen nepatrná část skvostů, které má město Teplice, a stojí za to, se tam opět vypravit a jen tak se toulat a prohlížet si tu nádheru z minulých staletí.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.