Babí léto v Teplicích
Foto: autorka

Babí léto v Teplicích

29. 10. 2019

Letošní říjen se opravdu povedl. Babí léto nezklamalo po většinu měsíce října. Procházky v přírodě nebo v lese, kde jsme mohli spojit příjemné s užitečným. 

V pátek 25.10. jsem se vypravila do Teplic, jen tak se podívat kolem sebe. A to podívání stálo za to. Zvu vás na malou procházku podzimními  lázeňskými Teplicemi.

Legendy vyprávějí o nalezení horkých pramenů pasáčkem vepřů Kolostůjem již v roce 762. Česká královna Judita založila klášter Benediktinek u pramenů v polovině 12 století. Po husitských válkách město přešlo do vlastnictví šlechty a od roku 1634 je vlastnil rod Clary- Aldringen. Šlechta postavila nádherné budovy lázní a Teplice se staly vyhlášenými lázněmi v celé Evropě. A čas kráčel, od šlechty přes socialismus do současné doby. Nádherné lázeňské budovy mají i dnes pověst vynikajících lázní s výbornými výsledky v léčbě pohybového ústrojí. 

Mezi nejvýznamnější památky města patří budovy Zámeckého náměstí. Zámek je postavený na zbytcích románského kláštera Benediktinek. Nyní je sídlem Regionálního muzea. U zámku se nachází pravoslavný chrám, v současné době se opravuje. Na okraji parku je je krásný Zahradní dům, ve kterém se pořádají společenské akce.

Dominantu Zámeckého náměstí tvoří Morový sloup. Jedná se o Braunovo nejvyšší dílo. Pokračuji přes Zámecké náměstí podél děkanského kostela sv.Jana Křtitele, do Lázeňské uličky, k lázním Beethoven. V uličce voní lázeňské oplatky, nelze odolat. V Lázeňské uličce se nachází i výborný restaurant.  Do Beethovenu každoročně přijíždějí tisíce hostů. Jak napovídá název, v minulosti byl mezi nimi i onen nejslavnější skladatel. Přes park dojdu ke Krušnohorskému divadlu a Kolostůjově kašně a přede mnou se otevřou Císařské lázně. Mimochodem, tam mi odstraňovali šedý zákal.. Zpět se vracím přes centrum města, přes náměstí Svobody a kolem secesního  gymnazia dojdu k autu.

Je to jen nepatrná část skvostů, které má město Teplice, a stojí za to, se tam opět vypravit a jen tak se toulat a prohlížet si tu nádheru z minulých staletí.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Soňo, pěkná pozvánka s pěknými fotkami. V Teplicích jsem byl několikrát, ale některé fotky jsou pro mne neznámé.
Soňa Prachfeldová
Děkuji děvčata za komentiky. Teplice mají své kouzlo a Jani víš jistě, že je tam mnoho k vidění, to se upises, než vše popises :-)
Eva Mužíková
No vida, mám další " znalosti " o našich městech do sbírky. Teplice jsem navštívila před mnoha a mnoha lety / 1959/, bydlela tam spolužačka ze stř. školy.. Krásné fotky Soni.
Jana Hošková
Díky, Soňo, za místa mně tak důvěrně známá...než jsem se dostala ke svým vzpomínkám na mé rodné město, tak jsem byla předběhnuta :-)), ale nevadí, vezmu to příště třeba z mého pohledu :))
Lidmila Nejedlá
Soňo, krásně zdokumentovaný podzim v Teplicích.
Soňa Prachfeldová
Písni Alen a projdem se spolu.
Soňa Prachfeldová
Děkuji za milé komentíky, Teplice jsou opravdu po architektonické stránce nádherné.
Alena Tollarová
Tak do Teplic jsem ještě nedojela. Ale můžu to změnit třeba v zimě, že jo :)
Zdenka Jírová
Připojuji se ke kladnému hodnocení Teplic,kde žiji skoro celý život. Fotky jsou moc pěkné.
Jitka Hašková
Krásné fotky z Teplic. Díky za připomenutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.