Beseda s archeoložkou a spisovatelkou Evou Farfánovou o Peru již tuto středu!
Archeoložka Eva Farfánová Barriosová

Beseda s archeoložkou a spisovatelkou Evou Farfánovou o Peru již tuto středu!

6. 11. 2019

O bohaté historii Peru, ale i o současnosti, o přírodních památkách i o lidech bude povídat archeoložka a spisovatelka PhDr. Eva Farfánová Borriosová.

Beseda pro naše čtenáře se tradičně koná v divadle Skautského institutu na Staroměstském náměstí ve středu 13.11. 2019 od 14.hodin.

Dějiny Peru začínají asi před více než 15 000 lety. Peruánské území bylo domovem mimo jiné civilizace Caral (jedné z nejstarších na Zemi), později incké kultury (největší z předkolumbovských amerických států). V první polovině 16. století dobyli území španělští conquistadoři a založili místokrálovství Peru, které zahrnovalo podstatnou část jihoamerického kontinentu. Peru deklarovalo svoji nezávislost na Španělsku v roce 1821, prakticky však byla španělská vojska ze země vypuzena o tři roky později, kdy republikáni vedení Simónem Bolívarem vyhráli bitvu u Ayacucha.

Ale nejen o historii, ale i o současnosti bude přednáška archeoložky a spisovatelky PhDr. Evy Farfánové Borriosové. Její součástí bude i prezentace krásných fotografií. Jste srdečně zváni!

 

Kdy:     Středa 13.11.2019 od 14.00 do 15.00 hod.
Kde:     Skautský institut, Staroměstské náměstí 1/4, Praha 1 (roh Staroměstského a Malého náměstí)
Vstup pro příznivce portálu i60.cz ZDARMA

 

PhDr. Eva Farfánová Barriosová, archeoložka a spisovatelka
Narodila se v Chrudimi. Studovala prehistorii a etnografii na Karlově univerzitě v Praze. Ve studiu pokračovala na univerzitě v Utahu v USA a dokončila je na Univerzitě svatého Marka v peruánské Limě. Zaměřila se na peruánskou archeologii a etnografii And. Řídila několik archeologických výzkumů na peruánském pobřeží, v Cuzcu, na Machu Picchu a studovala současné obyvatele And a jejich zvyky přežívající ještě z dob Inků. Vyučovala na dvou vysokých školách v Limě.
V Peru strávila dvacet osm let a koncem roku 2001 se vrátila do Čech. Žije v Praze a publikuje články o Peru v novinách a časopisech. Je autorkou knih Peruánské obrázky, Pohřbená tajemství starého Peru a Sexuální život ve starém Peru.

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%