Rozhledna Hořidla
autorka

Rozhledna Hořidla

10. 11. 2019

Kopec s tak trochu zvláštním názvem Hořidla najdete asi 10 km východně od Litoměřic. Se svou výškou 371 m není žádným velikánem. Avšak proto, že není součástí žádného horstva, v němž by zanikl, je hodný pozornosti. České středohoří má sice téměř na dosah, a přece už je za jeho hranicí. Dočetla jsem se, že s nápadem vystavět na Hořidlech rozhlednu, přišli  pánové Procházka a Andrýsek z blízké osady Třebutičky. Nápad se ujal, dobrá věc se podařila a v prosinci 2008 se rozhledna dočkala prvních zájemců o daleký kruhový výhled. Po vystoupání 67 schodů se můžete kochat pohledem na blízké Sedlo i vzdálenější Ronov, Vlhošť, rovinu na východě i jihu, vzdálený Říp i nepřeberné množství kopců a kopečků Českého středohoří.

Na rozhledně jsem byla už loni. Výlet jsem si ale ráda zopakovala, abych si trasu mohla přidat do projektu Do stovky. Jen jsem pro změnu zvolila trasu opačným směrem.

Trasa začíná nedaleko autobusové zastávky v Jištěrpech. Právě tady začíná žlutá turistická značka. Kdybyste přijeli autem, nebojte se u šipky Rozhledna odbočit na vedlejší cestu. U rozcestníku je malé parkoviště.

Cesta stoupá zvolna a nemusíte se vůbec bát vzít na výlet i menší děti. Jde se po loukách a postupně se otvírají pohledy do krajiny za vámi. Po chvíli jste u rozhledny. Otevřená je celoročně a žádné vstupné se tu neplatí. U rozhledny je pěkné posezení i s ohništěm, takže buřtík v batohu a nějaká ta větev na ohniště se může hodit.

Vrátit se by byla docela škoda, cesta vede dál. Jen u rozcestníku na louce musíte přestoupit na modrou - tedy ona tu stejně žlutá má svůj konec. A tu se před vámi objeví půvabná vesnička s neméně půvabným názvem Třebutičky. Ano, tady se začala psát historie rozhledny. Cesta vede dál přes les. Po jeho projití na silnici se s turistickou značkou rozloučíte a vydáte se do Encovan. Encovany hrály svou roli už v mém putování za Zámky pod zámkem (Zámky pod zámkem). Změnilo se něco od doby, kdy jsem tu procházela? Bohužel nezměnilo, zámek chátrá dál.

Z Encovan vede úzká silnička pěknou krajinou až do Hrušovan, kde si můžete počkat na autobus. Čeká-li na vás čtyřkolý miláček na parkovišti v Jištěrpech, přidáte si k deseti kilometrům, které máte v nohách, ještě další dva. Pozor, pochod po této frekventované silnici už není žádnou idylou.

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%