Rozhledna Hořidla
autorka

Rozhledna Hořidla

10. 11. 2019

Kopec s tak trochu zvláštním názvem Hořidla najdete asi 10 km východně od Litoměřic. Se svou výškou 371 m není žádným velikánem. Avšak proto, že není součástí žádného horstva, v němž by zanikl, je hodný pozornosti. České středohoří má sice téměř na dosah, a přece už je za jeho hranicí. Dočetla jsem se, že s nápadem vystavět na Hořidlech rozhlednu, přišli  pánové Procházka a Andrýsek z blízké osady Třebutičky. Nápad se ujal, dobrá věc se podařila a v prosinci 2008 se rozhledna dočkala prvních zájemců o daleký kruhový výhled. Po vystoupání 67 schodů se můžete kochat pohledem na blízké Sedlo i vzdálenější Ronov, Vlhošť, rovinu na východě i jihu, vzdálený Říp i nepřeberné množství kopců a kopečků Českého středohoří.

Na rozhledně jsem byla už loni. Výlet jsem si ale ráda zopakovala, abych si trasu mohla přidat do projektu Do stovky. Jen jsem pro změnu zvolila trasu opačným směrem.

Trasa začíná nedaleko autobusové zastávky v Jištěrpech. Právě tady začíná žlutá turistická značka. Kdybyste přijeli autem, nebojte se u šipky Rozhledna odbočit na vedlejší cestu. U rozcestníku je malé parkoviště.

Cesta stoupá zvolna a nemusíte se vůbec bát vzít na výlet i menší děti. Jde se po loukách a postupně se otvírají pohledy do krajiny za vámi. Po chvíli jste u rozhledny. Otevřená je celoročně a žádné vstupné se tu neplatí. U rozhledny je pěkné posezení i s ohništěm, takže buřtík v batohu a nějaká ta větev na ohniště se může hodit.

Vrátit se by byla docela škoda, cesta vede dál. Jen u rozcestníku na louce musíte přestoupit na modrou - tedy ona tu stejně žlutá má svůj konec. A tu se před vámi objeví půvabná vesnička s neméně půvabným názvem Třebutičky. Ano, tady se začala psát historie rozhledny. Cesta vede dál přes les. Po jeho projití na silnici se s turistickou značkou rozloučíte a vydáte se do Encovan. Encovany hrály svou roli už v mém putování za Zámky pod zámkem (Zámky pod zámkem). Změnilo se něco od doby, kdy jsem tu procházela? Bohužel nezměnilo, zámek chátrá dál.

Z Encovan vede úzká silnička pěknou krajinou až do Hrušovan, kde si můžete počkat na autobus. Čeká-li na vás čtyřkolý miláček na parkovišti v Jištěrpech, přidáte si k deseti kilometrům, které máte v nohách, ještě další dva. Pozor, pochod po této frekventované silnici už není žádnou idylou.

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Další příjemné lákadlo! Rozhledny u nás rostou jak houby po dešti. Jakoby někdo věděl, že já miluji pohledy z výšky. Taky se mi moc líbí fotky i s popisky a celý článek.
Elena Valeriánová
Hořidla, Třebutičky, Jištěrpy, Encovany, Hrušovany ...nemohu si pomoci ale tento kouzelný místopis mě vždy nadchne. A v tvých článcích vždy obdivuji nejen tvoje znalosti, ale především z nich cítím lásku k tvému kraji. A pořád a znovu mě dojímá vzpomínka z krátkého pobytu tamtéž. Ještě k té hezké rozhledně. Taky jsme před pár lety takovou rozhlednu navštívili. Stála v rovině středních Čech v obci Hrubý Jeseník a jmenovala se pohádkově Romanka. Fotky jako vždy krásné a popisky nápadité. Aleno, děkuji.
Dana Kolářová
Snímky bezva. Na rozhlednu jen v PC. :-)
Soňa Prachfeldová
Středohořím je půvabné, nikdy se neokouka.
Lidmila Nejedlá
JO, Alenko, díky.
Alena Tollarová
Děkuji vám, že jste nahlédli. Limi, web ceskestredohori.cz uvádí, že stavbu rozhledny financovalo převážně Ministerstvo financí (1,4 mil.), menší částkou přispěla obec Chotiněves (300 000 korun). Stačí to takhle?
Lidmila Nejedlá
Kdopak tu rozhlednu financoval? Že by dotace z EU?
Jindra Hubačová
Pěkný výšlap a fotky jako vždy krásné. Ano, České středohoří je půvabné, nedávno jsme tam projížděli a odpočívali nedaleko Sedla. Bohužel počasí nám nepřálo, začalo pršet, takže Úštěk jsme zvládli dosti dobře, ale v Litoměřicích to bylo již s deštníkem. V Terezíně už ale svítilo sluníčko, počasí bylo jako na houpačce. Budeme muset výjezd zopakovat. Ali, děkuji.
Jan Zelenka
Závidím všem zdejším cestovatelkám jejich vitalitu. Náš kraj je na výlety jako stvořený a ať jdete kamkoli, nenudíte se. V prvních letech našeho bydlení v Litoměřicích jsme projezdili a prochodili kde co. Už to nezvládnu. Tak alespoň všem ostatním šťastné cesty.
Mirek Hahn
Moc hezké fotky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.