Výstava Retrospektiva Bořka Šípka v Tančícím domě
FOTO: autorka

Výstava Retrospektiva Bořka Šípka v Tančícím domě

24. 11. 2019

Zaujalo nás obě, mě a Věru, oznámení o retrospektivní výstavě Bořka Šípka v Tančícím domě. Tak jsme se tam spolu vydaly a udělalo nám to velkou radost. Výstava byla otevřena 13. listopadu a potrvá až do 22. března 2020. Otevřeno je každý den včetně všech svátků od 9:00 do 20:00. Je umístěna v přízemí a ve dvou podzemních patrech. Vstupné pro seniory je 110 Kč a stojí to za to.

Výstava byla uspořádána ve spolupráci s jeho rodinou a soukromými sběrateli. V televizi uvedli, že se na přípravě podílel starší syn Bořka Šípka, který pokračuje v jeho tradici. Na výstavě je představeno téměř 300 objektů, které umělec vlastnoručně vyrobil. Je známo, že nevyráběl jenom skleněné předměty, ale i nábytek, navrhoval celé pokoje, ale i stavby. Velká část skleněných váz, mís a různých objektů je umístěna na zrcadlech, což se mi moc líbí, např. štíhlá vysoká váza vypadá ještě vyšší, a chvilku mi trvalo, než jsem si uvědomila, co je skutečnost a co zrcadlení. V nižších patrech jsou černé zdi a stropy, je tam málo světla a tím více tam vynikly lustry. Také je tam malá promítací místnost, kde můžete zhlédnout film o životě Bořka Šípka. Některé vystavené předměty jsou zapůjčené od majitelů, některé je možné koupit, je to zároveň poslední prodejní výstava. Jsou tam i prototypy váz a nikdy nevystavené předměty.

Všem milovníkům umění, nejen skla, doporučuji se na výstavu vypravit, je to opravdu unikát.

Informace jsem čerpala z letáčku, který jsem dostala na výstavě. 

Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%