Seniorské rozvody. Přibývá jich a jsou mnohdy dost kruté
Ilustrační foto: ingimage.com

Seniorské rozvody. Přibývá jich a jsou mnohdy dost kruté

14. 12. 2019

V Japonsku existují poradny, které se zaměřují na pomoc seniorům, kteří se rozhodli pro rozvod. Psychologové se v nich snaží páry usmířit a rozvod jim rozmluvit.

Nebo těm, kteří ho už mají za sebou, ulehčit nový život. Rozvádět se ve vysokém věku je totiž velmi náročné, některé případy se mění v boj a je to vidět i v mnoha evropských zemích včetně Česka.

Jde o ukázku toho, že Japonsko je zemí, ve které staří lidé tvoří výraznou část společnosti a žijí jinak, než žili senioři dříve. Mnozí berou závěrečnou fázi života jako čas, kdy se chtějí mít dobře, být šťastní. Když mají pocit, že jim to ve vztahu takzvaně neklape, ukončují ho. Trend se projevuje už i v České republice. Podle statistik se nyní v Česku ročně rozvádí okolo tří tisíc lidí starších šedesáti let.

Není však na místě si myslet, že jde o výhradně  o případy, kdy se lidé spolu domluví, že už spolu nechtějí být. I mezi rozvody seniorů se objevují případy plné nenávisti a bolesti. Opravdu neplatí, že by vyšší věk způsoboval, že lidé přistupují k rozvodů s citem a moudrostí.

Z Japonska před časem putoval do světa příběh, kdy jistá sedmasedmdesátiletá dáma vybrala rodinné konto a odjela s kamarádkou na cestu do Evropy. Manželovi nechala doma pouze vzkaz, že odjela a že ho bude kontaktovat právník, protože podala žádost o rozvod. Dotyčný zjistil, že má úplně prázdný účet. Po návratu dámy z cest se jejich syn snažil vztah urovnat a vzal rodiče do psychologické poradny. Ti se tam nejen pohádali, ale vzájemně se i fyzicky napadli, přičemž zranili i psychologa, který se je od sebe snažil odtrhnout. Tak to jen pro dokreslení, co vše se nyní pod pojmem seniorský rozvod skrývá.

„Trend je takový, že minimálně v rámci poslední dekády absolutní i relativní zastoupení lidí ve věku šedesát let a starších mezi rozvedenými roste, v čemž se odráží hned několik faktorů. Jednak věková struktura obyvatelstva, posun vstupu manželství do vyššího věku a prodlužující se délka manželství při rozvodu,“ říká Jana Křesťanová z oddělení demografické statistiky ČSÚ. A pokračuje: „Poslední údaje jsou za rok 2018 – to bylo rozvedeno 24 313 manželských párů. Osoby ve věku 60+ let představovaly v případě rozvedených mužů 7,2 %  v případě rozvedených žen 4,0 %. Rozdíl mezi muži a ženami je daný tím, že rozvádějící se ženy celkově mají o něco mladší věkovou strukturu, díky jejich obecně časnějšímu vstupu do manželství.“

Trend se projevuje i v různých poradnách pro mezilidské vztahy. Psycholog Lucian Kantor uvedl, že se objevují případy, kdy do manželských poraden přicházejí lidé vysokého věku. „Mají problémy a snaží se je řešit. Neplatí, že poradny vyhledávají především mladé páry, setkáváme se také se seniory.“

Psycholog Karel Humhal říká, že za většinou rozvodů ve vyšším věku stojí rozdílné názory na to, jak život prožívat. „Počítejme s tím, že případů, kdy se lidé ve vyšším věku rozhodnou pro rozvod, bude přibývat,“ míní.

Takto popisuje svůj rozvod sedmdesátiletý Milan z Ostravska: „Asi před pěti lety mi došlo, že jestli chci zbytek života prožít a ne přežívat, musíme jít s manželkou od sebe. Jen jsem neměl odvahu jí to navrhnout. Doma bylo neuvěřitelné dusno, ať jsem udělal cokoli, bylo to špatně. Cítil jsem, jak jí vadím, jak ji už jen má přítomnost rozčiluje. V podstatě jsme byli každý zalezlý ve svém pokoji, abychom se nemuseli vídat. V jedné hádce, už nevím kvůli čemu, protože jsme se pohádali pokaždé, když jsem se setkali v kuchyni, jsem ženě řekl: Tak co chceš? Řekni, co chceš? Jak chceš dál žít? A ona řekla: Chci žít bez tebe, nemůžu tě ani vidět. Ta nenávist, se kterou to řekla, mi měla být varováním, ale já netušil, co přijde.“

Podali žádost o rozvod. Jenže Milanova žena trvala na tom, že zůstane v jejich bytě, odmítala ho vyměnit za dva menší. Milan si pronajal garsonku. Jenže na nájem dával velkou část své penze a časem začal mít finanční potíže. Neměl úspory, jeho zdraví se zhoršilo, takže si nemohl k penzi přivydělávat jako dřív. Do toho mu přišlo oznámení od právničky, že jeho bývalá žena žádá výživné. Paní se pokusila dát k soudu návrh, aby jí posílal peníze, protože se po rozvodu údajně její životní úroveň zhoršila. „Mě to tak rozčílilo. Vždyť ona se chtěla rozvést, ona to řekla první. Já jsem sice podal žádost, ale bylo to proto, že to tak chtěla. A pak to obrátila, že jsem se prý rozvedl proti její vůli. Dokonce na mě podala trestní oznámení, že jsem ji fyzicky napadl. Já totiž za ní jel, když mi přišel ten papír od právničky, a dost jsem po ní řval. Byl jsem úplně nepříčetný vzteky, ale ani jsem se jí nedotknul. Ona tvrdí, že jsem ji i dříve bil. Absurdní. Vnučka říkala, že se za nás stydí a já se jí nedivím. Nenapadlo by mě, že něco takového budu řešit v sedmdesáti letech,“ vypráví Milan.

Dlouholetý společný život se mnohdy právě v penzi promění v boj, ubližování, znepříjemňování života. Mnozí lidé si v takových situací logicky řeknou, rozvod bude nejlepším řešením. V mnoha případech tomu tak skutečně je. Jenže ne každý dokáže tak složitou situaci jako je rozvod zvládnout se ctí a noblesou. A vůbec neplatí, že čím je člověk starší, tím je moudřejší a tedy noblesního rozvodu schopný. V tomto případě věk roli nehraje a sedmdesátníci se klidně začnou chovat jako zuřiví puberťáci.

rozvod vztahy a sex
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%