Zlatá ulička na Pražském
hradě je otevřena zdarma

Zlatá ulička na Pražském
hradě je otevřena zdarma

3. 11. 2012

Jedna z nejnavštěvovanějších pražských památek Zlatá ulička s nástupem zimní sezóny umožní návštěvníkům nahlédnout do svých prostor zadarmo. „Od 1. listopadu do 31. března je do ní vstup pro návštěvníky volný,“ informují internetové stránky Hradu.

Malebná zákoutí Zlaté uličky se otevřela návštěvníkům po více než roce loni v červnu. Rekonstrukce uličky stála podle informací Hradu zhruba 34 miliónů korun. Za vstup a prohlídku domků zaplatí návštěvníci běžně 250 korun v rámci malého hradního okruhu nebo 350 korun při prohlídce velkého okruhu.

Ulička vznikla v prostoru mezi původní románskou hradní zdí z 12. století a novější jagellonskou hradební zdí z 16. století. V 16. století se jí říkalo Zlatnická, v 17. století je už doloženo pojmenování Zlatá ulička. Podle romantických pověstí tu měli bádat a vyrábět zlato alchymisté, ve skutečnosti tu však nikdy nebyli.
Domky byly obydlené až do druhé světové války. Mezi známými obyvateli byla třeba vyhlášená kartářka a jasnovidka Matylda Průšová alias Madame de Thébes, v domku čp. 22 pracoval v období 1916 až 1917 spisovatel Franz Kafka. Ve zbořeném domě mezi Zlatou uličkou a Daliborkou žil na přelomu 20. a 30. let básník Jaroslav Seifert.

památky Pražský hrad
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%