Den poezie přinese básně
na ulici, do kaváren i klubů

Den poezie přinese básně
na ulici, do kaváren i klubů

4. 11. 2012

Festival Den poezie přinese opět básně na ulici a na různá netradiční místa, kde se lidé s poezií běžně nesetkají. Čtrnáctý ročník akce, kterou její pořadatelé chtějí připomínat výročí narození Karla Hynka Máchy a popularizovat poezii, se bude konat od 4. do 19. listopadu. Letošní ročník nese název Pře-stup a poezií bude žít téměř 60 měst a obcí po celé České republice. Na většinu programů je vstup zdarma.

„Letos bychom rádi v hlavním programu čtenářům nabídli nové úhly pohledu na poezii a její místo v našem životě,“ přibližuje hlavní programovou náplň jeden z organizátorů festivalu Josef Straka a zároveň knihovník z Městské knihovny v Praze.

Hlavním srdcem festivalu jsou regionální aktéři z řad škol, knihoven, literárních spolků, klubů, divadel, muzeí i jednotlivců, kteří společně pořádají ve svém kraji poetické akce pro veřejnost. Koordinátorem je Společnost poezie, která spolupracuje s různými zahraničními kulturními instituty. Díky tomu akci každoročně navštěvuje řada českých i zahraničních básníků (letos z Chile, Maďarska, Makedonie, Polska, Ruska, Slovenska, Sýrie, ze Španělska a z Velké Británie).

Městská knihovna v Praze patří mezi tradiční hostitele Dne poezie, letos připravila program pro svůj Dům čtení, který sídlí v Ruské ulici ve Vršovicích. „Přichystán je diskusní večer o české poezii po roce 2000, kde návštěvníkům představíme poezii na počátku 21. století. Mohou se těšit na autorská čtení i na uvedení zcela nových knih,“ říká Straka. Celý program festivalu je na stránce www.denpoezie.cz.

Karel Hynek Mácha se narodil 16. listopadu 1810. Dnes je považován za nejvýznamnějšího představitele českého romantismu. V roce 1936 vydal vlastním nákladem svou báseň Máj, lyricko-epické dílo, které ovšem jeho současníci nepochopili a poměrně příkře odsoudili. Už pro následující generaci se ale Mácha stal idolem a symbolem romantické vzpoury. V dalších letech byl již takřka bezvýhradně přijímán a stal se inspirací pro řadu následovníků.

festival poezie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.