Kouzlo Vánoc

Kouzlo Vánoc

21. 12. 2019

Mám ráda vánoční svátky, vůně cukroví a jehličí. Nevím už přesně, kdy jsem na Ježíška přestala věřit, ale asi to bylo v době, kdy jsem začala chodit do školy, a stejně tak i mé děti.

Přesto mám tento vánoční čas ráda. 

Letos trávím vánoce u dcery v Anglii. Zde zažívám trochu jiné kouzlo vánoc. I zde mají své tradice, a tak se jim trochu přizpůsobuji. Rozhodla jsem se, že se s vámi o to trochu podělím. Vnuci, (9,5 a 6 let) ještě stále na Santu věří a o to je kouzlo vánoc krásnější.

Stromeček se nastrojí začátkem prosince a v tu dobu se doma ukáže Santův pomocník Elf. Je to postavička asi 25 cm veliká a je kouzelná. Vnuci vědí, že na něj nesmí sahat, protože by ztratil svou kouzelnou moc a zmizel. Proč je kouzelný? Dokáže se sám přesouvat v bytě. Vnuci ráno vstanou a první pohled patří Elfovi, kterému dali jméno Chippy. Pokaždé ho najdou jinde, provádí různé milé neplechy. Když přijdou ze školy, najdou zapnutou televizi nebo je rozsvíceno, posadí se mezi hračky, na stůl, na kuchyňskou linku k talíři, kde je trocha sušenek…Jednou ráno se Sammy probudil a opět skřítky hledal. Když spatřil Emilly, vykřikl a začal mne budit. "Babičko, babičko koukej..." a ukazuje na můj pověšený župan, a v jedné kapse uvelebená Emilly.

"No to si dovolila moc, co si obléknu, aby mi nebyla zima." 

"Tak zůstaneš v posteli" okamžitě odpověděl Sammy. Hned se ale opravil.

"Mám nápad, všichni tě obejmeme a pak ti zima nebude." To mne pobavilo, protože Sammy má velice zajímavé a úsměvné nápady.   

Všímaví pochopili, že veškeré přesouvání provádí moje dcera a letos i já tak, aby to vnuci neviděli. Mladší vnuk Sammy vyhrál ve škole na vánoční párty také Elfa, ale černého, vlastně je to Elfí slečna. Prostě malá nezbednice. Když šel s maminkou domů, věděl, že to je obyčejný panáček, protože si ho drží v ruce. A tak si strašně přál, aby mu Chippy dal svou kouzelnou moc.

Dostala jméno Emilly a než šli spát, posadili ho k Chippovi. Sammy mu něco pošeptal a šel do postele. Ráno, hned jak oba vstali, utíkali hledat Chippyho a Emilly. Pokud zůstala Emilly na stejném místě, bylo by jasné, že kouzelnou moc od Chippa nedostala. Ta radost obou chlapců, když zjistili, že je každý jinde. V tu chvíli bylo jasné, že už se Emilly nesmí dotknout.

Šibalka Emilly je hotový čertík, rozhazuje hračky, papíry, počmárá tabulku s obrázkem… 

Vnuci píšou dopis Santovi. Sammy ho prosí o hračky i přesto, že mu snědl sušenky, ať se na něj nezlobí a že mu koupí nové. Alex už psaní bere vzhledem ke svému věku trochu rozumněji, i když na Santu stále věří. Ví, že jeden rok byl zklamaný, když dostal od Santy dopis, že zlobil, a tudíž nic nedostane, ale má možnost se ještě napravit. Dva dny před vánocemi mu Santa napsal, že viděl nápravu, a proto mu něco přiveze. Vím od dcery, že v Alexové třídě na Santu zatím všichni stále věří. Ale jak to bude další rok? Necháme se překvapit. Důležité je, že kouzlo vánoc si děti užívají. 

24.12. si ovšem oslavíme české vánoce se salátem, rybími prsty a řízkem. Kapr se zde nesežene.

Dcera a vnuci dostanou dárek od Ježíška jako každý rok. Než jdou spát, nachystají Santovi na talířek sušenky se sklenicí mléka a nezapomenou i na soby, pro které mají mrkev a vodu. 25.12. ráno po probuzení první běží vnuci zkontrolovat talířky, zda je vše snědeno, a ihned nám oznámí, že už tu Santa byl. Potom si rozbalí dárky. V punčoše bude pár maličkosti od Santy a ostatní dárky budou pod stromečkem. A protože čas vánoční se blíží do finiše, v noci z 24. na 25.12. uvidí naposledy Chippa i Emilly, protože Santa si je s sebou odveze. Zůstane po nich pouze malý dárek s přáním, že se jim zde líbilo, a sněhové stopy po Santovi.  

Možná, že příští vánoce se opět setkají.

Můžete se podívat na pár přiložených snímků skřítků Chippa a Emilly. 

Neodsuzujte mne za Santu i Elfy, vždyť každá země má své tradice. A pokud jsem zde, vnímám tyto vánoční svátky podle toho.

Přeji všem včetně redakce pěkné vánoční svátky a hodně úspěchů a setkání v novém roce 2020.

     

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.