Kouzlo Vánoc

Kouzlo Vánoc

21. 12. 2019

Mám ráda vánoční svátky, vůně cukroví a jehličí. Nevím už přesně, kdy jsem na Ježíška přestala věřit, ale asi to bylo v době, kdy jsem začala chodit do školy, a stejně tak i mé děti.

Přesto mám tento vánoční čas ráda. 

Letos trávím vánoce u dcery v Anglii. Zde zažívám trochu jiné kouzlo vánoc. I zde mají své tradice, a tak se jim trochu přizpůsobuji. Rozhodla jsem se, že se s vámi o to trochu podělím. Vnuci, (9,5 a 6 let) ještě stále na Santu věří a o to je kouzlo vánoc krásnější.

Stromeček se nastrojí začátkem prosince a v tu dobu se doma ukáže Santův pomocník Elf. Je to postavička asi 25 cm veliká a je kouzelná. Vnuci vědí, že na něj nesmí sahat, protože by ztratil svou kouzelnou moc a zmizel. Proč je kouzelný? Dokáže se sám přesouvat v bytě. Vnuci ráno vstanou a první pohled patří Elfovi, kterému dali jméno Chippy. Pokaždé ho najdou jinde, provádí různé milé neplechy. Když přijdou ze školy, najdou zapnutou televizi nebo je rozsvíceno, posadí se mezi hračky, na stůl, na kuchyňskou linku k talíři, kde je trocha sušenek…Jednou ráno se Sammy probudil a opět skřítky hledal. Když spatřil Emilly, vykřikl a začal mne budit. "Babičko, babičko koukej..." a ukazuje na můj pověšený župan, a v jedné kapse uvelebená Emilly.

"No to si dovolila moc, co si obléknu, aby mi nebyla zima." 

"Tak zůstaneš v posteli" okamžitě odpověděl Sammy. Hned se ale opravil.

"Mám nápad, všichni tě obejmeme a pak ti zima nebude." To mne pobavilo, protože Sammy má velice zajímavé a úsměvné nápady.   

Všímaví pochopili, že veškeré přesouvání provádí moje dcera a letos i já tak, aby to vnuci neviděli. Mladší vnuk Sammy vyhrál ve škole na vánoční párty také Elfa, ale černého, vlastně je to Elfí slečna. Prostě malá nezbednice. Když šel s maminkou domů, věděl, že to je obyčejný panáček, protože si ho drží v ruce. A tak si strašně přál, aby mu Chippy dal svou kouzelnou moc.

Dostala jméno Emilly a než šli spát, posadili ho k Chippovi. Sammy mu něco pošeptal a šel do postele. Ráno, hned jak oba vstali, utíkali hledat Chippyho a Emilly. Pokud zůstala Emilly na stejném místě, bylo by jasné, že kouzelnou moc od Chippa nedostala. Ta radost obou chlapců, když zjistili, že je každý jinde. V tu chvíli bylo jasné, že už se Emilly nesmí dotknout.

Šibalka Emilly je hotový čertík, rozhazuje hračky, papíry, počmárá tabulku s obrázkem… 

Vnuci píšou dopis Santovi. Sammy ho prosí o hračky i přesto, že mu snědl sušenky, ať se na něj nezlobí a že mu koupí nové. Alex už psaní bere vzhledem ke svému věku trochu rozumněji, i když na Santu stále věří. Ví, že jeden rok byl zklamaný, když dostal od Santy dopis, že zlobil, a tudíž nic nedostane, ale má možnost se ještě napravit. Dva dny před vánocemi mu Santa napsal, že viděl nápravu, a proto mu něco přiveze. Vím od dcery, že v Alexové třídě na Santu zatím všichni stále věří. Ale jak to bude další rok? Necháme se překvapit. Důležité je, že kouzlo vánoc si děti užívají. 

24.12. si ovšem oslavíme české vánoce se salátem, rybími prsty a řízkem. Kapr se zde nesežene.

Dcera a vnuci dostanou dárek od Ježíška jako každý rok. Než jdou spát, nachystají Santovi na talířek sušenky se sklenicí mléka a nezapomenou i na soby, pro které mají mrkev a vodu. 25.12. ráno po probuzení první běží vnuci zkontrolovat talířky, zda je vše snědeno, a ihned nám oznámí, že už tu Santa byl. Potom si rozbalí dárky. V punčoše bude pár maličkosti od Santy a ostatní dárky budou pod stromečkem. A protože čas vánoční se blíží do finiše, v noci z 24. na 25.12. uvidí naposledy Chippa i Emilly, protože Santa si je s sebou odveze. Zůstane po nich pouze malý dárek s přáním, že se jim zde líbilo, a sněhové stopy po Santovi.  

Možná, že příští vánoce se opět setkají.

Můžete se podívat na pár přiložených snímků skřítků Chippa a Emilly. 

Neodsuzujte mne za Santu i Elfy, vždyť každá země má své tradice. A pokud jsem zde, vnímám tyto vánoční svátky podle toho.

Přeji všem včetně redakce pěkné vánoční svátky a hodně úspěchů a setkání v novém roce 2020.

     

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Velmi mě pobavilo schovávání skřítka. To já ani Santu nepotřebuji, aby mi schovával věci. Pořád něco hledám. Mám tudíž zábavu celý rok. Vzpomínám si u příležitosti svátků na různé příhody, většinou úsměvné. A většinou v nich hlavní roli hrají lidé, co jsem je měla ráda a co už tady nejsou. Jako na Štědrý den u prarodičů, kdy zbytek rodiny lehl chřipkou a já jediná zdravá byla jinde. Byl to zajímavý večer. Nestýskalo se mi. Byl to poslední rok, kdy babička žila. Nebo vzpomínám na den vánočních prázdnin, který jsem strávila u příbuzných. Měli stavení se dvorem do čtverce, tam by se mohly natáčet Tři oříšky pro Popelku. Bylo hodně nasněženo, na smrčku vonělo ovocné želé v čokoládě. Druhý den jsem jela autobusem do města domů. Na stejné místo jsem se vrátila na odpolední návštěvu o čtyřicet let později....sníh nebyl, žila už jen teta, a ta návštěva byla posledním setkáním. Vánoce mají svoje osobité kouzlo...i když je člověk doma sám, sám si nepřipadá. Všude kolem jsou přece lidé. Jdu si pustit ty Tři oříšky.....
ivana kosťunová
To je hezké- díky za zprostředkování .
Zuzana Pivcová
Danko, díky, vůbec se Ti nedivím a nemám důvod kritizovat. Já nemám ráda pouze komerčního Santu v obchodních centrech. Jak čtu, tak vidím, že v Británii prožívají děti předvánoční čas mnohem aktivněji než u nás, kde se mnohdy jen shánějí po dárcích. Ať si věří na kohokoliv, důležité je, že jsou jako rodina spolu. A Ty do ní patříš.
Jitka Hašková
Dano, to je moc hezké. Je dobré držet tradice podle zvyků té které země. Díky.
Alena Tollarová
Díky, Danko, za milé vyprávění o prožívání vánoc v jiné zemi. Mají zkrátka Santu a jiné zvyky a je to tak v pořádku. Ať nosí dárky nám tady ježíšek nebo santa tam, je to pro rozzářené dětské oči. Tobě i celé rodince přeji krásné a pohodové svátky.
Jitka Chodorová
Danko, děkuji za pohádkové vyprávění, také respektuji jiné tradice, užijte si vnuky a celou rodinou vánoční svátky. Mám také zkušenost s mladšími vnuky, dnes vysokoškolák a gymnazista, dlouho věřili na Ježíška, než mi došlo, že kluci si tím záměrně prodlužují to pravé, nefalšované dětství. Dalšího vnuka máme v Irsku, letos prý přiletí až po Novém roce, bude nám tu chybět, ale je dospělý, a snad má i dobrý důvod, proč tomu tak je. Vám přeji krásné Vánoce s vnuky, ale i celou Vaší rodinou v Anglii. A skřítkové jsou roztomilí.
Eva Mužíková
Danko, hezké svátky celé Tvé rodině... Také respektuji jiné tradice, ale..... Santa mi nesmí přes práh ani nakouknout...
Naděžda Špásová
Danko, hezky si tam ty vánoce užijte. :-)
Zdenka Soukupová
Moc ráda jsem si přečetla krásný popis vánoc v jiné zemi. Dano, přeji Vám i celé rodině krásné anglické vánoce. A vnukům, aby už jim Santa nenapsal, že zlobili. Všichni si oslavy užijte.
Danuše Onderková
Hanko máš pravdu, v každém obchodě nějaký Santa, ale pro děti to jsou pomocníci, kteří pravému Santovi vše vyřídí, protože sám by nemohl být všude.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%