Zelené fazolky na různé způsoby
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Zelené fazolky na různé způsoby

30. 12. 2019

Většina lidí připravuje zelené fazolky pouze nakyselo se smetanou. A to je škoda. Existuje tolik dalších způsobů, jak si je připravit. Kdo má čas a chuť, ať se nechá inspirovat. A myslím si, že trocha jídel ze zeleniny se po Vánocích určitě hodí. 

Fazolové lusky po švýcarsku

1/2 kg fazolových lusků, 4 stroužky česneku, 6 dkg  anglické slaniny, 6 dkg másla

Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme na kastrolu osmahnout, pak přidáme máslo a do horkého tuku vložíme očištěné a překrájené lusky. Přidáme česnek utřený se solí a lusky dusíme mírně podlité vodou až změknou. Podáváme s vařenými brambory.

Salát z fazolových lusků s křenem 

60 dkg fazolových lusků, 6 vajec, olej, ocet, sůl, pepř, křen, zelená petržel 

Fazolovým luskům odřežeme špičky, stáhneme vlákna a lusky šikmo překrájíme na menší kousky. Uvaříme je v osolené vodě. Uvařené lusky přecedíme a necháme vychladnout. Ochutíme octem, olejem a pepřem. Přendáme na mísu a posypeme jemně nastrouhaným křenem. Salát obložíme natvrdo vařenými vejci pokrájenými na kolečka a posypeme sekanou zelenou petrželí. 

Zapékané fazolky 

60 dkg fazolek, 60 gr másla, 10 gr strouhanky, 2 dcl mléka nebo kysané smetany, 1 vejce, sůl 

Fazolky zbavíme zbytků stopek, špiček a vláken a uvaříme ve slané vodě. Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme do ní uvařené a ocezené fazolky, zalijeme mlékem nebo smetanou s rozšlehaným vejcem, polijeme rozpuštěným máslem a zapečeme. Pokrájené fazolky můžeme před zapečením posypat osmaženou strouhankou. 

Italská fazolková polévka

40 dkg fazolek, 20dkg červeného zelí, 2 cibule, 1 pórek, 2 stonky celerové natě, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce oleje, 1 l hovězího vývaru, sůl, pepř, česnek, tymián, majoránka 

Očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky, přidáme sůl, olej, koření, rajčatový protlak, vývar a uvaříme do měkka. Pozor, polévka je hustší, než jsme zvyklí. 

Doufám, že jste si někdo vybral, a přeji dobrou chuť. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.