Znáte salsify?
Ilustrační fotografie - Semena.cz

Znáte salsify?

31. 12. 2019

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Možná, že mnozí z vás znají tuto zeleninu pod jinými názvy. Ano, je to černý kořen neboli španělský hadí mor.

Zelenina, o které dnes píši, má vysoký obsah sacharidů a inulinu, proto je velice vhodná pro diabetiky. Protože obsahuje vitamíny A, B1, C a E, je dobrá pro pacienty trpící revmatismem. Je i dietní - ve 100 gr je pouze 14 kalorií. 

O léčivých účincích napíšu někdy příště. Dnes zde uvedu několik receptů. 

Zelenina má chuť podobnou pastináku. Je škoda, že v běžných obchodech ji málokdy seženete. Ale dá se koupit na farmářských trzích. A ani jeho pěstování na zahradě není nijak náročné. 

Polévka z černého kořene 

50 dkg černého kořene, 5 dkg másla, 1 žloutek, 1 l masového vývaru, 1/4 l kysané smetany, sůl, pepř, ocet, petrželka

Očištěný černý kořen uvaříme do měkka v mírně přikyseleném a osoleném vývaru. Polovinu kořene prolisujeme a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky. Přidáme zpět do vývaru a přivedeme k varu. Polévku potom sejmeme z plotýnky, přidáme máslo, pepř, žloutek rozšlehaný ve smetaně a jemně nasekanou petrželku. 

Černý kořen zapečený se sýrem 

50 dkg černého kořene, 4 dkg másla, 8 dkg strouhaného sýra, sůl, ocet

Černý kořen oškrábeme a ihned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl. Nakrájíme jej na proužky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Okapaný urovnáme na plochou zapékací misku vymazanou máslem a vysypanou menší dávkou sýra. Posypeme jej zbylým sýrem, poklademe vločkami másla a zapečeme v prudké troubě nebo pod grilem. Jako přílohu podáváme vařené brambory. 

Černý kořen se žampiónovou omáčkou 

80 dkg černého kořene, 6 dkg másla, 20 dkg žampiónů, 5 dkg hladké mouky, 3 dcl smetany, citrónová šťáva, ocet, sůl 

Omytý černý kořen oškrábeme a ihned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl. Uvaříme jej v osolené vodě do měkka a pak nakrájíme na asi 2 cm dlouhé kousky. Očištěné žampióny nakrájíme na tenké plátky a dusíme do měkka ve 2 dkg másla. Ze zbytku másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji postupně smetanou a trochou vývaru z kořene a dobře povaříme. Přidáme žampióny, kořen, sůl a několik kapek citrónové šťávy a chvíli povaříme. Podáváme s těstovinami nebo bramborem. 

Salát z černého kořene 

1 kg černého kořene, sůl, zelená petrželka, pažitka, 10 dkg majonézy, cukr, citrónová šťáva 

Černý kořen uvaříme v okyselené vodě, nakrájíme na kousky, polijeme majonézou, kterou jsme zředili citrónem. Navrch nasypeme jemně posekanou petrželkou nebo pažitkou. Tento salát můžeme připravit také ze syrového černého kořene, který však v tomto případě jemně nastrouháme na křenovém struhadle. Místo pažitky či petrželky použijeme na zdobení hlávkový salát nebo nakládanou červenou řepu. 

Přeji všem dobrou chuť. 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.