Pracovat v důchodu? Nic neobvyklého
Ilustrační foto: ingimage.com

Pracovat v důchodu? Nic neobvyklého

3. 1. 2020

Zatímco někteří lidé sní o svém posledním pracovním dni, stále více seniorů v práci zůstává i s nástupem důchodového věku.

Mají k tomu různé důvody – řada z nich nechce opustit dobře placená místa nebo je baví dále podnikat. Často jsou ale donuceni okolnostmi, hlavně finančními. Přibývá seniorů, kteří padají do takzvané příjmové chudoby.

Česká správa sociálního zabezpečení momentálně eviduje asi 2,9 milionu důchodců, z nich těch starobních je zhruba o půl milionu méně.  Stát přišla výplata důchodů za loňský rok již na 351 miliard korun.

Přesto více než 340 tisíc důchodců v roce 2018 pracovalo. Tři čtvrtiny jako zaměstnanci, podnikatelů bylo asi 80 tisíc. Celkem tato skupina tvoří přes 6 procent všech pracujících v České republice. „Pracovní zapojení osob ve vyšším věku už významně ovlivňuje celkovou zaměstnanost,“ uvedla Marta Petráňová z Českého statistického úřadu.

Aby bylo zřejmé, jak se řady pracujících důchodců rozrůstají, stačí nahlédnout do údajů statistického úřadu. Z nich je patrné, že například v roce 2015 pracovalo 272 tisíc důchodců a v roce 2010 pouze 247 tisíc. Když bychom se chtěli srovnávat se zeměmi Evropské unie, ocitli bychom se zhruba uprostřed žebříčku pracujících důchodců. Vysoký podíl mívají hlavně pobaltské státy a země severu Evropy.

Častěji než mladší pracovníci jsou senioři nad 65 let zaměstnáváni v takzvaném terciárním sektoru, konkrétně ve vědeckých a technických činnostech, dále ve sféře vzdělávání, administrativě, ve zdravotnictví, sociální péči a kultuře. Muži a ženy nad 65 let často pracují na místech s požadovaným vyšším formálním vzděláním.

Proč ale někteří důchodci pokračují v práci? Aktuální průměrná výše důchodu dosahuje 13 456 Kč. Muži berou průměrně 14 750 korun, ženy o dva a půl tisíce méně. Ještě na začátku tohoto tisíciletí průměrně ženy strávily v důchodu necelých 23 let, muži téměř 17. Momentálně se tato doba prodloužila u mužů na 19 a u žen až na 28 let. S rostoucím počtem důchodců, délkou strávenou v penzi, a ovšem stoupající cenovou hladinou zboží a služeb, se někteří z nich dostávají do pásma takzvané příjmové chudoby. To znamená, že jejich příjmy jsou nižší než předem spočítaná hranice ročního příjmu. V roce 2018 tato hranice přitom ležela na částce 143, 5 tisíce korun ročně. Spadlo pod ní v České republice téměř milion osob. Skoro 15 procent z nich byli důchodci. Jejich počty se stále zvětšují, protože v roce 2013 osob ohrožených příjmovou chudobou z řad důchodců bylo 6 procent, v roce 2017 necelých 11 procent.

Do deseti let zestárne česká populace natolik, že čtvrtině z nás bude více než 65 let. „O to naléhavější je už v tuhle chvíli potřeba vytváření dostatku vhodných příležitostí, aby se muži a ženy mohli i v pokročilejším věku v případě zájmu či nutnosti pracovně uplatnit,“ uzavírá Marta Petráňová.

 

Jiří Pekárek pro portál i60

 

 

práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%