Pracovat v důchodu? Nic neobvyklého
Ilustrační foto: ingimage.com

Pracovat v důchodu? Nic neobvyklého

3. 1. 2020

Zatímco někteří lidé sní o svém posledním pracovním dni, stále více seniorů v práci zůstává i s nástupem důchodového věku.

Mají k tomu různé důvody – řada z nich nechce opustit dobře placená místa nebo je baví dále podnikat. Často jsou ale donuceni okolnostmi, hlavně finančními. Přibývá seniorů, kteří padají do takzvané příjmové chudoby.

Česká správa sociálního zabezpečení momentálně eviduje asi 2,9 milionu důchodců, z nich těch starobních je zhruba o půl milionu méně.  Stát přišla výplata důchodů za loňský rok již na 351 miliard korun.

Přesto více než 340 tisíc důchodců v roce 2018 pracovalo. Tři čtvrtiny jako zaměstnanci, podnikatelů bylo asi 80 tisíc. Celkem tato skupina tvoří přes 6 procent všech pracujících v České republice. „Pracovní zapojení osob ve vyšším věku už významně ovlivňuje celkovou zaměstnanost,“ uvedla Marta Petráňová z Českého statistického úřadu.

Aby bylo zřejmé, jak se řady pracujících důchodců rozrůstají, stačí nahlédnout do údajů statistického úřadu. Z nich je patrné, že například v roce 2015 pracovalo 272 tisíc důchodců a v roce 2010 pouze 247 tisíc. Když bychom se chtěli srovnávat se zeměmi Evropské unie, ocitli bychom se zhruba uprostřed žebříčku pracujících důchodců. Vysoký podíl mívají hlavně pobaltské státy a země severu Evropy.

Častěji než mladší pracovníci jsou senioři nad 65 let zaměstnáváni v takzvaném terciárním sektoru, konkrétně ve vědeckých a technických činnostech, dále ve sféře vzdělávání, administrativě, ve zdravotnictví, sociální péči a kultuře. Muži a ženy nad 65 let často pracují na místech s požadovaným vyšším formálním vzděláním.

Proč ale někteří důchodci pokračují v práci? Aktuální průměrná výše důchodu dosahuje 13 456 Kč. Muži berou průměrně 14 750 korun, ženy o dva a půl tisíce méně. Ještě na začátku tohoto tisíciletí průměrně ženy strávily v důchodu necelých 23 let, muži téměř 17. Momentálně se tato doba prodloužila u mužů na 19 a u žen až na 28 let. S rostoucím počtem důchodců, délkou strávenou v penzi, a ovšem stoupající cenovou hladinou zboží a služeb, se někteří z nich dostávají do pásma takzvané příjmové chudoby. To znamená, že jejich příjmy jsou nižší než předem spočítaná hranice ročního příjmu. V roce 2018 tato hranice přitom ležela na částce 143, 5 tisíce korun ročně. Spadlo pod ní v České republice téměř milion osob. Skoro 15 procent z nich byli důchodci. Jejich počty se stále zvětšují, protože v roce 2013 osob ohrožených příjmovou chudobou z řad důchodců bylo 6 procent, v roce 2017 necelých 11 procent.

Do deseti let zestárne česká populace natolik, že čtvrtině z nás bude více než 65 let. „O to naléhavější je už v tuhle chvíli potřeba vytváření dostatku vhodných příležitostí, aby se muži a ženy mohli i v pokročilejším věku v případě zájmu či nutnosti pracovně uplatnit,“ uzavírá Marta Petráňová.

 

Jiří Pekárek pro portál i60

 

 

práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
A pane autore, velmi mnoho důchodců porkačuje v práci a přitom nemusí z fin. důvodů. Ale chtějí být aktivní, chtějí se udržet fit, mít kvalitní a zajímavý život. Muž v 65 letech má před sebou v průměru 16 dalších let života. Jak s nimi naloží? copak to balíme??
Oldřich Čepelka
Libuše a Jitka - výborně. Já osobně nesnáším ani slovo důchodce – to jsem jako dochodil, nebo co? Komu je 45 a dosud se nezačal zajímat, že jednou bude starý a potřebuje mít zaručený příjem + něco našetřeno, tak ten je docela magor. Mě hlavně zajímá, to, co starší lidé (v důchodovém věku přinášejí pro společnost. Ano, každoročně přibývají nemocní, postižení a chudí. Ale taky jde každý rok jde „do důchodu“ množství lidí, kteří jsou relativně zdraví a finančně zajištění, bývají aktivní, často i výborně kvalifikovaní. A tento obrovský potenciál neumí naše společnost využít. Ocenit nás „mimofinančně“ a zapojit nás do dobrovolnické práce v neziskovkách, do výuky v učilištích a školách, do organizování volnočasových akcí ve městech apod.
Soňa Prachfeldová
V první řadě je nutno, aby mladí vytvářeli rezervy již od prvopočátku. Jen na stát nelze spoléhat. Na mnoho míst penzisty zaměstnavatelé nechtějí, chtějí mladé tváře, co se starymi ? Myslím si, pokud to jen trochu jde, tak si má člověk ještě užít života a ne na stará kolena pracovat, až padne. Je to na osobním zvážení každého.
Jitka Caklová
Vážení přátelé ano, „O to naléhavější je už v tuhle chvíli potřeba vytváření dostatku vhodných příležitostí, aby se muži a ženy mohli i v pokročilejším věku v případě zájmu či nutnosti pracovně uplatnit“. Ano, hlavně aby mladí, ambiciózní, mohli studovat, cestovat, užívat si života plnými doušky a my staří přece máme povinnost jim to usnadnit, aby o něco nepřišli, nebo se mýlím? A rodit děti má asi kdo?, ti "nevzdělaní"?, kteří jsou pro ty, kteří mají "papír" na to, že jsou vzdělaní, jen póvl? No to jsme to dopracovali a nedivme se těm hordám nemakačenků, kteří se "k nám" hrnou, když vidí, jak ten kdo nepracuje se má lépe, než ten co pracuje. Je to jen názor a co nemohu změnit, tím se netrápím.
Dana Puchalská
Libuško, ano a palcuju a souhlasím a máš RECHT.
Libuše Křapová
Článek jsem přečetla se zájmem. Také jsem pracovala i v důchodu, také mi v další trvalé práci překáží zdravotní stav i věk, síla už chybí. Dosud ale vyhledávám krátkodobé a nenáročné brigády. Mám ale jednu prosbu na autory takových článků. Mohli byste, prosím, volit příště jiná slova, jiné formulace při popisu, kolik na nás stát vydá peněz? Věřte, že při čtení věty *** Stát přišla výplata důchodů za loňský rok již na 351 miliard korun **** mne okamžitě napadlo - Jsme my to ale bezohledná pakáž, nechcípneme, tolik miliard ten stát stojíme. Protože formulace, že někdo někoho něco stojí, se používá hlavně v negativním smyslu, když vznikají škody, které někdo musí hradit za někoho jiného na svůj účet. Tak náš stát stálo několik miliard hrazení různých pokut, špatné projekty, předražené zakázky... a výplata důchodů. My si na ty důchody vydělávali, z našich výdělků se vyplácely důchody našim rodičům a prarodičůma teď zase z nich potřebujeme žít my. Jedna jediná věta - a článek se dá úspěšně zařadit mezi ty neustálé nepřímé útoky na seniory. Sebrat řidičáky, každému přidělit opatrovníka, abychom nenaletěli šmejdům, dohlížet, co jíme, jestli platíme účty.... atd atd
Magda Škodová
Pracovala jsem asi 10 měsíců v důchodu, mihla jsem zůstat i déle, nikdo mne nevyháněl, ale zdravotní stav mi to už nedovolil. Teď, když jsem si odpočinula, tak ráda zajdu do práce na dva-tři dny, třeba když mé nástupkyni onemocní dítě nebo jede na školení. A je to moc fajn, jsem zase mezi známými lidmi, donutí mne to dát se do "gala" a vím, že to je jen pár dní.
Dana Puchalská
Pracovala jsem nějakou dobu i v důchodu. Ale ze zdravotních důvodů jsem byla nucena skončit. A nelituji toho.
Věra Halátová
Kdo může a chce, at pracuje. Čím více bude pracujících poživatelů starobního důchodu, tím dřív se stane, že bude změna zákona, kdy buď bude člověk pobírat starobní důchod anebo bude ekonomicky činný a starobní důchod mu bude zastaven. Není to tak dávno, kdy o tom byla někde diskuse s odvoláním na to, že mnohde v zahraničí to tak je.
Jarmila Komberec Jakubcová
Zvolila jsem formu IČO a nelituji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.