Foto

Lidé šetří na potravinách,
přibývá v nich náhražek

5. 11. 2012

Češi šetří na potravinách - zářijové tržby obchodníků za potravinářské zboží podle statistického úřadu meziročně klesly o téměř šest procent. Lidé zmenšují své nákupy a stále více koukají na cenu zboží. Výrobci ve snaze udržet nízké ceny nahrazují dražší suroviny levnějšími.

"Ne že by lidé hubnuli, spíš se víc prodávají potraviny, které by před sto lety za potraviny pokládal málokdo," uvedl hlavní ekonom analytické společnosti Next Finance Vladimír Pikora. "Maso a mléko ve výrobcích ubývá a nahrazuje je moderní chemie, což výrobky zlevňuje," dodal.

Kvůli klesajícím tržbám obchodníci ještě více tlačí výrobce k nízkým cenám. "Tlak na ceny je bohužel v současné době mnohdy skutečně až na úrovni výrobních nákladů a ve snaze udržet požadovanou nízkou cenovou hladinu jsou nahrazovány kvalitní dražší suroviny těmi méně kvalitními a levnějšími," uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. "Je to začarovaný kruh a domníváme se, že by spotřebitelé měli daleko více uvažovat, co kupují, a měli by dát přednost kvalitnějším potravinám, byť v menším množství," dodala.

nákupy potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.