Kvalitní spánek dokáže ubírat kilogramy
Dobře se vyspat, to je sen mnohých seniorů

Kvalitní spánek dokáže ubírat kilogramy

17. 1. 2020

Lidé, kteří se často válejí v posteli, jsou obézní, nemotorní, líní. Vypadá to jako logické tvrzení, ale pozor, není pravdivé. Čím dál častěji se mluví o tom, že spánek napomáhá naopak hubnutí.

Pět set obézních pacientů ve věku kolem pětapadesáti let se podrobilo půlročnímu testu. Zapisovali si, co jedí, jak cvičí, kolik hodin spí. Všichni zredukovali jídelníček o pět set kalorií denně. Po půl roce šedesát procent z nich vážilo o téměř pět kilogramů méně. Nejvíce zhubli ti, kteří spali denně šest až osm hodin denně. Ti, kteří spali méně, ztratili méně kil. Vedoucí projektu, který probíhal ve Spojených státech, Charles Elder tvrdí: „Lidé, kteří spí šest až osm hodin, mají větší naději, že zhubnou, než ti, kteří spí méně, protože když člověk málo spí, má pak chuť na nezdravé a kalorické jídlo. Některým lidem stačilo jít do postele dříve, aby spánek prodloužili a zhubli.“

Mnozí lidé, kteří se pokoušejí shodit kila, si však myslí, že toho docílí pravým opakem. „Chodila jsem večer do fitcentra. Někdy jsem šla cvičit až v osm hodin večer. Než jsem dojela domů, osprchovala se a uložila do postele, bylo jedenáct, někdy půlnoc. Pak se mi dlouho nedařilo usnout. Ráno v sedm jsem vstávala jako praštěná. Byla jsem celé dny šíleně unavená a vystresovaná, takže jsem často zhřešila a dala si k jídlu něco nevhodného. Nikdy jsem si nelehla přes den nebo dříve večer, protože jsem měla zafixováno, že kdo chce zhubnout, nemůže se přece válet v posteli, ale musí být neustále akční. Až za dlouho mi výživový poradce řekl, že pozdně večerní cvičení a následný nedostatek spánku je při hubnutí to nejhorší,“ vypráví jednapadesátiletá Veronika. Když přestala chodit cvičit pozdě večer a podařilo se jí režim nastavit tak, že spala denně sedm hodin, cítí se výrazně lépe a hubne.

„Bylo zjištěno, že během spánku může tělo ztratit čtyřicet až sedmdesát dekagramů hmotnosti. Navíc, kdo málo spí, mívá hlad. Často jde o chuť na sladké. Potvrdilo se, že nedostatek spánku může přispívat ke vzniku nadváhy až obezity,“ uvedla neuroložka Soňa Nevšímalová, přední česká odbornice na problémy spojené se spánkem.

V další studii vědci přišli na to, že lidé, kteří spali osm hodin denně, měli menší chutě na nezdravé potraviny a lépe se jim dařilo dodržovat předepsané diety. Lidé, kteří spali nepravidelně nebo jen pět hodin, naopak diety častěji porušovali, nebyli schopni odříkat si sladkosti, smažené věci, nekvalitní potraviny. Podle autorů studií je to přirozené. Nespavcům chybí energie, tak si ji doplňují jídlem.

Přitom až třicet procent dospělých lidí spí méně než šest hodin denně. Velmi často se potíže se spánkem zvyšují s věkem. A velmi často se jedná právě o případy, kdy se ženy snaží snížit svou váhu, vytvarovat si postavu, takže cvičí, odříkají si sladkosti, ale stejně nehubnou. Nedávají si to však do spojitosti se špatným spánkem. Naopak se trápí, mají pocit, že se snaží zbytečně, takže jsem nespokojené, ve stresu a to vše ke klidnému spánku nevede. Takže se dotyčné točí v kruhu bez schopnosti najít příčiny a zkusit situaci změnit od základu.

Velmi často souvisí vyšší váha a nedostatek spánku s tím, že lidé jedí pozdě večer. Kdo si dá před spaním velkou porci jídla nebo jídlo nezdravé, zadělává si na nespavost. Jeho tělo totiž musí trávit, zpracovávat potravu, nemůže se zklidnit. Výsledkem je, že člověk nemůže spát.

„Velmi často se kvůli spánku a jídlu doma s manželem hádáme,“ vypráví sedmašedesátiletá Olga. Zatímco ona jí poslední jídlo v sedm večer, její manžel se zvyklý si klidně dát v jedenáct v noci tři rohlíky se salámem. „Pořád si stěžuje, že nemůže usnout. No bodejť by mohl, když se na noc nacpe. Pak spí přerušovaně, krátce. Převaluje se, vzdychá, budí i mě. A stále tloustne. Co odešel do penze, přibral třináct kilo. Lékař říká, že jeho tuk na břiše už dosahuje nebezpečných hodnot. Jenže nedá si říct. Pořád si stěžuje, že se nevyspal, pak se celý den plouží po bytě a cpe se a pak zase naříká, že špatně spal a tak je to pořád dokola,“ říká.

Kdo nemá problémy se spánkem, je šťastný člověk. Každý, kdo je má nebo je někdy prožil, ví, jak nepříjemné bezesné noci jsou, jak je pak člověk přes den unavený, bez nálady, bez schopnosti něco podnikat. Proto je třeba si spánku vážit a nesnažit se ho zbytečně odhánět. A už vůbec ne v případech, kdy se člověk snaží zlepšit svou fyzickou kondici a hubnout. V tomto směru rozhodně nejsou úspěšní lidé, kteří se chlubí tím, že jsou tak výkonní, až jim stačí jen pět nebo méně hodin spánku. Výkonní možná jsou, ale jen na chvíli. Časem se může stát, že z nich budou unavené, obtloustlé bytosti, které zahánějí psychickou nepohodu pytlíkem brambůrků a litrem sladké limonády.

spánek zdraví
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%