Když se stanete obětí vlastních myšlenek
Ilustrační foto: pixabay.com

Když se stanete obětí vlastních myšlenek

6. 2. 2020

Už jste se někdy stali obětí vlastních negativních myšlenek? Pokud si nejste jisti, popřemýšlejte o jedné nebo dvou z uplynulých několika nocí, kdy jste byli sužováni nejrůznějšími myšlenkami a nedokázali jste svou mysl zklidnit a ponořit se do spánku. Nebo jste se probudili uprostřed noci a nemohli znovu usnout.

Pokud tomu tak je, opravdu jste se stali oběťmi svých vlastních myšlenek. Někdy nám připadá, že jimi jsme vlastně celý den. A ptáme se, proč je nedokážeme nechat odejít? Dobře, mají zajisté nějaký důvod, ať dosud trvající nebo už odeznělý. Jak pěkné by bylo odstranit veškeré negativní myšlení pryč z vědomí. Ale ono to tak snadné není. Pokud by to bylo tak jednoduché, asi by na trhu nebyly žádné prášky na spaní a nespavost jako taková by neexistovala.

Samozřejmě lze na rozháranou mysl užívat soustavně léky, ale nejlepším a nejúčinnějším prostředkem je vlastní meditace. Nemusí jít o žádné složité rozjímání. Stačí pár základních, ale zásadních vět. Kdo to zvládne, má už nakročeno k úspěchu. Odsune tím tíživé myšlenky někam na druhou kolej, nechá je odplynout jako mraky.

Naše myšlenky vyrábějí chemické změny v mozku. A co nás nejvíce poškozuje, jsou právě negativní myšlenky, které nás přepadají a berou nám klid. Myšlenky se obvykle rodí z emocionálně vypjatých záležitostí. Některé jsou čerstvé, jiné jsou ukryty velmi hluboko v podvědomí a nemáme k nim přístup, protože se nám zdánlivě nezjevují. Často nám však určitý problém odhalí sen, který si zapamatujeme. Díky němu třeba pochopíme, co nás trápí, a můžeme se pokusit to řešit.

Každý z nás je jinak emočně nastaven. Lidé citliví, někdy až nezdravě otevření a sebekritičtí, prožívají nelehké pocity, nejistotu ze života, strach z toho, co se jim přihodí v budoucnu, v přítomnosti, ba dokonce, zda v minulosti neudělali chybná rozhodnutí, která se s nimi povlečou dál. Nejsme však vševědoucí, nevíme, co a jak bude, takže je zbytečné trápit se tím, co nás zdánlivě ohrožuje a co jsme, rovněž zdánlivě, zavinili. Takové úvahy jsou destruktivní a způsobují další negativitu.

Pokud jsme obětí svých myšlenek a skrýváme se ve strachu z toho, že život půjde jinak, než co jsme očekávali a co uneseme, že před sebou i před druhými selžeme, že náš život zachvátí temné síly, stáváme se obětí svého života a nikoliv jeho tvůrcem. Pokusme se odhalit a prozkoumat důvod svých negativních myšlenek a vnést do nich světlo, tolik potřebné na další cestu.

Meditujte, ovládněte své myšlenky, spojte je s dobrými fyzickými, citovými i společenskými aktivitami. Nebojte se podobně jako já svěřit svým přátelům, kterým moc děkuji, nebo se odevzdat do rukou odborníků.

A co vy, už jste se někdy dostali do situace, kdy vás strach nebo negativní myšlenky táhly zpátky? Co vám nejlépe pomáhá k nalezení rovnováhy a sebepřijetí? Jak si představujete meditaci, a praktikujete ji?

psychika
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%