Rajčenka - ozdoba zahrad i domova
Ilustrační fotografie z Wikipedie

Rajčenka - ozdoba zahrad i domova

23. 1. 2020

Možná se bude mnohým zdát,že nyní v lednu píšu o rostlinách a keřích. Ale jak všichni víme, čas někdy letí opravdu jako splašený a jaro tu bude co nevidět. Rajčenka je keř, který pochází z Peruánských And.

Lze ji s úspěchem pěstovat i u nás. Nejen v zahradách, ale i jako pokojová rostlina. 

Má i další pojmenování - Tamarillo, Treetomato, Stromové  nebo Francouzské rajče.  

Nejrychleji roste při teplotách okolo 25°C. Na zimu ji raději dáváme např. do chodby, zimní zahrady či skleníku, kde je 10°C. Za první rok mohou  mladé rostliny vyrůst až do výše 1 metru. Květy krásně voní po karamelu a mají bílou až narůžovělou barvu. Plodí již druhým až třetím rokem. V době vegetace potřebuje rajčenka skutečně velmnožství vody. 

Plody mají měkkou a šťavnatou dužinu a  navinulou až sladkokyselou chuť. Chutí připomínají mučenku a kiwi s nádechem aromatického rajčete. Slupka je hořká a tuhá a nekonzumuje se. 

Z rajčenky připravujeme  ovocné saláty nebo jí podáváme se zmrzlinou a šlehačkou. Uplatní se i v teplé kuchyni- upravuje se jako rajčata. Nebo i jako náplň  koláčů. 

Rajčenka obsahuje vysoké množství vitamínu C a provitamín A.

Prospívá zraku, posiluje imunitu, kosti, paměť a zabraňuje padání vlasů. Redukuje cholesterol, vysoký krevní tlak, podporuje léčbu chřipky. Je vhodný při redukčních dietách. Pomáhá léčit migrénu a pomáhá při kocovině. 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.