Závěť
Ilustrační foto :pixabay. com

Závěť

20. 1. 2020

Žijeme v době, kdy se hodně věcí točí kolem peněz. Dědictví je forma bezpracného zisku. Všechny vraždy ve 150 ti pokračováních seriálu "Vraždy v Midsomeru" se točí kolem dědictví. Stejně tak "Pes baskervillský". Je třeba tomu věnovat mimořádnou pozornost a odhodit, alespoň na chvíli, emocionální nelogické chování. Nakonec by vám mohly zůstat prázdné ruce a bída.

V životě člověka je několik chvil, kdy se točí peníze bez rozmyslu: narození, křest, svatba, úmrtí. Hlavně to poslední je zdrojem příjmů různých podnikatelů, kteří žijí z rozkolísaného vědomí. Jsou to pohřební ústavy, církev, různé sekty (přijď mezi nás, ať nejsi sám, zbavíme tě všech peněz), advokáti a nakonec i notáři.

Startem je lékařem vyplněný záznam o úmrtí. Lékař pošle hlášení matrice. Matrika pošle hlášení místně příslušnému soudu a ten vylosuje (spravedlivě, neb se jedná o velké peníze na odměně notáře) příslušného notáře. Prvním úkonem notáře je zablokování všech bankovních účtů zemřelého. Pak začne notář dělat soupis dalšího majetku zemřelého (např. Výpis z katastru nemovitostí a odhad ceny nemovitosti), auto a taky dluhy, což bude předmětem dědického řízení. Hodnota se vyčísluje ke dni úmrtí. Až to bude hotové, bude se hledat závěť. Nejlepší by bylo, kdyby byla závěť sepsaná u notáře, pak se v centrálním registru nemůže ztratit. V případě, že v registru není, začne hledání papírové listiny, a pokud se najde (požár, povodeň, vyloupení, nepořádek), zkoumá se, jestli je platná. Jestli ani to nezabere, dědí se podle zákona.

Potíž je v případě, že někdo zmizí beze stopy (družka zabije druha a zakope ho na zahradě). Dokud není úředně prohlášen za mrtvého, bere dál důchod a sociální dávky. Pozůstalí musí léta nervózně čekat, jak to dopadne.

Odměna notáře je daná sazebníkem a vypočítává se z hodnoty dědictví. Jedná se o hodně peněz. Snahou pozůstalých je, aby dědictví bylo co nejmenší a tudíž odměna notáři co nejmenší (minimum je 600 Kč). Kritickým obdobím je okamžik úmrtí do zahájení práce notáře. Typicky se jedná o vybrání peněz z účtu zemřelého, uschování např. sbírky známek, hodinek, kabelek, šperků, diamantů a zlata do nebankovní schránky (kam ani policie nemůže), prodej akcií a dluhopisů na jméno, atd.

U většiny rodin je největším majetkem dům, či byt. Pokud je ve Společném vlastnictví manželů (SVM) je to trochu problém. Nejlepší je jít k advokátovi a osoba, na kterou je SVM napsaná, sepíše darovací smlouvu na půlku té druhé osobě. Měla by tam být podmínka o dožití. Advokát to pošle na katastr nemovitostí a majitelé jsou teď dva. Půl na půl. V případě dědictví se dědí jen ta zapsaná půlka.

Pak jdou manželé k notáři a sepíšou 2 závěti, ve kterých si vzájemně odkážou všechno. Manžel zůstavitele mezi nepominutelné dědice nepatří, a proto v případě, že na něj nebylo pamatováno v závěti, nic nedědí.

Oba manželé by měli mít každý svůj bankovní účet, na který každému chodí důchod zvlášť. Měli by mít možnost si vzájemně vstupovat na své účty = zřízení disponenta. Když někdo zemře, tak než účet zablokuje notář, ten druhý vybere vše až na nějaký zbytek na pohřebné. Na cennosti (i obrazy) je třeba založit nebankovní schránku, kam se nasype, co se dá. Schránka se po ukončení řízení zas může zrušit.

Pak nastane dědické řízení, ale to je už jiná písnička, která je v rukou zákona, advokátů a notáře. 88 procent všech řízení o pozůstalosti je skončeno do jednoho roku, necelá dvě procenta všech řízení pak trvají déle než tři roky. Hlavně teď v nulové fázi nešetřete na advokátech, později byste jim zaplatili násobně více.

Advokát si za darovací smlouvu na nemovitost naúčtuje max. 4.500 Kč.

Zápis do katastru nemovitostí stojí 2.000 Kč.

Závěť u notáře stojí 1.000 Kč/osobu.

Odměna notáře u dědického řízení je od  600 Kč +DPH do 38 300 Kč + DPH.

Pronájem nebankovní schránky od 390 Kč/měsíc.

***

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%