Katetrizační ablace je desetkrát účinnější než farmakologická léčba u fibrilace srdečních síní
Ilustrační foto: pixabay.com

Katetrizační ablace je desetkrát účinnější než farmakologická léčba u fibrilace srdečních síní

22. 1. 2020

Ze zprávy vydané u příležitosti celosvětového týdne na podporu povědomí o onemocnění fibrilace síní, vyplývá, že nová metoda léčby fibrilace srdečních síní - katetrizační ablace je až 10 x účinnější v oddálení progrese onemocnění než farmakologická léčba, přesto miliony pacientů s fibrilací síní nemají k této léčbě přístup.

Katetrizační ablace je minimálně invazivní výkon, při němž je katetr zaveden krevními cévami zpravidla z oblasti třísel až do srdce. Katetr dodává radiofrekvenční energii přesně definovaným částem srdečního svalu, normalizuje elektrické signály a navrací srdci zdravý srdeční rytmus.

V Evropě je asi 11 miliónů lidí s fibrilací síní, tj. stavem charakterizovaným nepravidelným a často zrychleným srdečním rytmem. Podle odhadů trpí fibrilací síní v České republice cca 3 % populace, což je přes 300 000 osob.

V České republice bylo v roce 2018 provedeno 3575 katetrizačních ablací fibrilace síní. To je v přepočtu 337 ablací na 1 milion obyvatel. Tímto je Česká republika lídrem v počtu provedení těchto zákroků na 1 mil. obyvatel ve střední a východní Evropě. Česká republika si také vede dobře v porovnání s celou Evropou, kde je na třetím místě po Německu a Dánsku.  

I přes rostoucí počet katetrizačních ablací je počet těchto výkonů nedostačující a v celé Evropě nemá stále miliony pacientů k této léčbě přístup zejména z následujících důvodů: nedostatečný počet zkušených elektrofyziologů, nedostatek kapacit elektrofyziologických sálů a dalšího odborného personálu, a nedostatek financí na výrazné navýšení celkového počtu ablačních výkonů. Přitom zpráva také uvádí, že katetrizační ablace je vysoce účinnou a ekonomicky výhodnou léčebnou možností, což potvrzují následující data:

  • Významnější zlepšení kvality života pacientů (37 % vs. 18 % při léčbě antiarytmiky (AAD)
  • Přetrvávání normálního srdečního rytmu - po 1 roce zůstává bez arytmie až 94 % pacientů a po 5 letech až 70 % pacientů
  • Až o 46 % nižší incidence úmrtí, cévní mozkové příhody, srdeční zástavy a hospitalizace z kardiovaskulárních příčin během 7 let ve srovnání s AAD
  • Snížení nutnosti neplánovaných návštěv lékaře (až o 80 %) a dlouhodobá úspora nákladů o 35 %

„Statistické údaje ukazují, že pouze polovina evropských pacientů (52 %) je dobře zaléčena pomocí antiarytmik. Přesto méně než 4 % vhodných pacientů podstoupí katetrizační ablaci, ačkoli je tato léčba podle mnoha randomizovaných studií výrazně účinnější než léčba antiarytmiky a na rozdíl od antiarytmik může arytmii odstranit trvale. Kromě toho náklady na léky a veškerou přidruženou léčebnou péči v důsledku fibrilace síní již po asi 5 letech převyšují náklady na úspěšnou ablační léčbu včetně případných opakovaných výkonů,“ říká doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D., primář Centra kardiovaskulární péče, Neuron Medical v Brně a předseda České asociace pro srdeční rytmus.

srdce zdraví
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
Umite si zmerit puls_CZ_FINAL.pdf
Infografika_Lecba fibrilace sini_CJ_FINAL.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.