Katetrizační ablace je desetkrát účinnější než farmakologická léčba u fibrilace srdečních síní
Ilustrační foto: pixabay.com

Katetrizační ablace je desetkrát účinnější než farmakologická léčba u fibrilace srdečních síní

22. 1. 2020

Ze zprávy vydané u příležitosti celosvětového týdne na podporu povědomí o onemocnění fibrilace síní, vyplývá, že nová metoda léčby fibrilace srdečních síní - katetrizační ablace je až 10 x účinnější v oddálení progrese onemocnění než farmakologická léčba, přesto miliony pacientů s fibrilací síní nemají k této léčbě přístup.

Katetrizační ablace je minimálně invazivní výkon, při němž je katetr zaveden krevními cévami zpravidla z oblasti třísel až do srdce. Katetr dodává radiofrekvenční energii přesně definovaným částem srdečního svalu, normalizuje elektrické signály a navrací srdci zdravý srdeční rytmus.

V Evropě je asi 11 miliónů lidí s fibrilací síní, tj. stavem charakterizovaným nepravidelným a často zrychleným srdečním rytmem. Podle odhadů trpí fibrilací síní v České republice cca 3 % populace, což je přes 300 000 osob.

V České republice bylo v roce 2018 provedeno 3575 katetrizačních ablací fibrilace síní. To je v přepočtu 337 ablací na 1 milion obyvatel. Tímto je Česká republika lídrem v počtu provedení těchto zákroků na 1 mil. obyvatel ve střední a východní Evropě. Česká republika si také vede dobře v porovnání s celou Evropou, kde je na třetím místě po Německu a Dánsku.  

I přes rostoucí počet katetrizačních ablací je počet těchto výkonů nedostačující a v celé Evropě nemá stále miliony pacientů k této léčbě přístup zejména z následujících důvodů: nedostatečný počet zkušených elektrofyziologů, nedostatek kapacit elektrofyziologických sálů a dalšího odborného personálu, a nedostatek financí na výrazné navýšení celkového počtu ablačních výkonů. Přitom zpráva také uvádí, že katetrizační ablace je vysoce účinnou a ekonomicky výhodnou léčebnou možností, což potvrzují následující data:

  • Významnější zlepšení kvality života pacientů (37 % vs. 18 % při léčbě antiarytmiky (AAD)
  • Přetrvávání normálního srdečního rytmu - po 1 roce zůstává bez arytmie až 94 % pacientů a po 5 letech až 70 % pacientů
  • Až o 46 % nižší incidence úmrtí, cévní mozkové příhody, srdeční zástavy a hospitalizace z kardiovaskulárních příčin během 7 let ve srovnání s AAD
  • Snížení nutnosti neplánovaných návštěv lékaře (až o 80 %) a dlouhodobá úspora nákladů o 35 %

„Statistické údaje ukazují, že pouze polovina evropských pacientů (52 %) je dobře zaléčena pomocí antiarytmik. Přesto méně než 4 % vhodných pacientů podstoupí katetrizační ablaci, ačkoli je tato léčba podle mnoha randomizovaných studií výrazně účinnější než léčba antiarytmiky a na rozdíl od antiarytmik může arytmii odstranit trvale. Kromě toho náklady na léky a veškerou přidruženou léčebnou péči v důsledku fibrilace síní již po asi 5 letech převyšují náklady na úspěšnou ablační léčbu včetně případných opakovaných výkonů,“ říká doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D., primář Centra kardiovaskulární péče, Neuron Medical v Brně a předseda České asociace pro srdeční rytmus.

srdce zdraví
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
Umite si zmerit puls_CZ_FINAL.pdf
Infografika_Lecba fibrilace sini_CJ_FINAL.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%