Babička smí domů, jen když uvaří
Ilustrační foto: pixabay.com

Babička smí domů, jen když uvaří

29. 1. 2020

Domovy seniorů jsou plné zajímavých lidí, kteří prožívají nevšední životní příběhy. Naše příbuzná již pět let sdílí jeden pokoj s paní Svobodovou. Na méně než dvaceti metrech čtverečních jsou dvě postele a úložné prostory na všechno, co dvěma starším dámám z aktivního života zbylo.

Obdobně jako v dalších průměrných zařízeních tohoto typu jsou toalety a koupelny společné na chodbách.

Paní Svobodová se ještě před pěti lety pečlivě starala o velkou rodinu. Víkendové obědy a večeře včetně krabiček jídel pro deset lidí byly její hlavní starostí. Pak náhle zemřel její manžel. Rodina dlouho neváhala s řešením její budoucnosti. Vždyť přece vnučka Janička čeká rodinu a mladí nemají kde hlavu složit. Štěstí jim přálo a našlo se umístění v domově pro seniory. Co na tom, že je více než padesát kilometrů od původního domova paní Svobodové? Stejně nikdo z mladých nemá čas na pravidelné návštěvy.

Tak ubíhal čas a blížily se vánoce. Najednou dospělé dcery a snacha paní Svobodové s hrůzou zjistily, že není nikdo schopen připravit všechna obvylká sváteční jídla. Osvítila je spásná myšlenka - přivezeme si babičku. S železnou pravidelností dva dny před všemi svátky a rodinnými oslavami si pro babičku přijedou do domova seniorů. A jejich stoly se zase mohou prohýbat pod pečeními husami, kachnami, řízky všeho druhu, svíčkovou i domácími knedlíky. Babička ve volných chvílích vyšvihne domácí buchty, záviny a sem tam nějaký dort podle starého rodinného receptu. Postel, do níž se po dvanáctihodinové šichtě sesune, se vždycky najde. Poslední den své návštěvy u rodiny věnuje přípravě tradičních krabiček s jídlem pro celou početnou rodinu. Naštěstí se večer najde obětavec, který ji dopraví zpět mezi seniory. Jinak by musela cestovat vlakem a dvakrát přestoupit.

Paní Svobodová si moc vyskakovat nemůže. Součástí jejich výletů k rodině je rozdávání dárků, a tak ze skromného kapesného přemýšlí, co koupit každému z příslušníků klanu. Ještě štěstí, že cestou k rodině stojí jedno z velkých obchodních center, a tak je jí umožněno nakoupit vše na jednom místě.

Ona sama si pak skoro z každé návštěvy přiveze originální dárky: zástěru a zdravotní pantofle. Že již léta touží po pěkné halence nebo teplé šále? To nikoho nezajímá.

Nevěřili byste, že paní Svobodová se na návrat do domova seniorů vždycky těší.

domov pro seniory rodina
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%