Babička smí domů, jen když uvaří
Ilustrační foto: pixabay.com

Babička smí domů, jen když uvaří

29. 1. 2020

Domovy seniorů jsou plné zajímavých lidí, kteří prožívají nevšední životní příběhy. Naše příbuzná již pět let sdílí jeden pokoj s paní Svobodovou. Na méně než dvaceti metrech čtverečních jsou dvě postele a úložné prostory na všechno, co dvěma starším dámám z aktivního života zbylo.

Obdobně jako v dalších průměrných zařízeních tohoto typu jsou toalety a koupelny společné na chodbách.

Paní Svobodová se ještě před pěti lety pečlivě starala o velkou rodinu. Víkendové obědy a večeře včetně krabiček jídel pro deset lidí byly její hlavní starostí. Pak náhle zemřel její manžel. Rodina dlouho neváhala s řešením její budoucnosti. Vždyť přece vnučka Janička čeká rodinu a mladí nemají kde hlavu složit. Štěstí jim přálo a našlo se umístění v domově pro seniory. Co na tom, že je více než padesát kilometrů od původního domova paní Svobodové? Stejně nikdo z mladých nemá čas na pravidelné návštěvy.

Tak ubíhal čas a blížily se vánoce. Najednou dospělé dcery a snacha paní Svobodové s hrůzou zjistily, že není nikdo schopen připravit všechna obvylká sváteční jídla. Osvítila je spásná myšlenka - přivezeme si babičku. S železnou pravidelností dva dny před všemi svátky a rodinnými oslavami si pro babičku přijedou do domova seniorů. A jejich stoly se zase mohou prohýbat pod pečeními husami, kachnami, řízky všeho druhu, svíčkovou i domácími knedlíky. Babička ve volných chvílích vyšvihne domácí buchty, záviny a sem tam nějaký dort podle starého rodinného receptu. Postel, do níž se po dvanáctihodinové šichtě sesune, se vždycky najde. Poslední den své návštěvy u rodiny věnuje přípravě tradičních krabiček s jídlem pro celou početnou rodinu. Naštěstí se večer najde obětavec, který ji dopraví zpět mezi seniory. Jinak by musela cestovat vlakem a dvakrát přestoupit.

Paní Svobodová si moc vyskakovat nemůže. Součástí jejich výletů k rodině je rozdávání dárků, a tak ze skromného kapesného přemýšlí, co koupit každému z příslušníků klanu. Ještě štěstí, že cestou k rodině stojí jedno z velkých obchodních center, a tak je jí umožněno nakoupit vše na jednom místě.

Ona sama si pak skoro z každé návštěvy přiveze originální dárky: zástěru a zdravotní pantofle. Že již léta touží po pěkné halence nebo teplé šále? To nikoho nezajímá.

Nevěřili byste, že paní Svobodová se na návrat do domova seniorů vždycky těší.

domov pro seniory rodina
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Velice smutné, ale věřím, že se to může stát.
Hana Nová
Pracovala jsem v DS téměř 15 let , takže osudů a příběhů jsem zažila a vyslechla nespočet . Jediný závěr je , že jaké si to my senioři uděláme , takové to máme .
Eva Kopecká
No nazdar. Nemám, co bych k tomu dodala.
Marie Doušová
Smutné, neuvěřitelné, ale dnes se v rodinách někdy dějí ještě horší věci. Seniorky nedejme se!
Marie 00000
Paní Skopanová to napsala přesně. Pokud mám zdravé dospělé potomstvo, není třeba si s nimi dělat starosti. Když nemají čas na vaření a jiné činnosti, tak zkrátka nebudou mít vše. Já osobně bych takového nic nedělala. Radši bych zůstala někde v ústavu.
Olga Škopánová
Myslím, že senioři by si měli uvědomit, že pokud jsou jejich potomci zdraví a dobře vydělávající tak žádné peníze nepotřebují a pokud něco nezvládnou tak vždy je tady služba, která to udělá za ně. Senioři mnohdy nechápou, že dnes je život úplně jiný než byl za jejich mládí a dostupnost služeb velmi dobrá, proto nemusí svým dospělým potomkům vyvařovat ani nic jiného dělat.
Zdenka Jírová
Často je to smutná pravda.
Jitka Hašková
Je to smutný příběh, já věřím, že je pravdivý. Vidím to podobně u své kamarádky. Ta by se pro děti a vnoučata rozkrájela, i když je těžce nemocná. Sice je ve vlastním bytě, ale divím se, co všechno si nechá líbit. "Když to oni potřebují, a není nikdo jiný, kdo by to pro ně udělal".
Elena Valeriánová
Pokud je člověk svéprávný, tak nemohu pochopit, proč se sebou nechá takto manipulovat. Je to slaboch? Je paní své rodině vděčná alespoň o tento zištný zájem? Ale uvědomuje si tu špatnou situaci, když se těší do DD. Dala jsem 5* hvězdiček, ale neměla jsem dát žádné, takový příběh si nezaslouží žádnou.
Soňa Prachfeldová
Neuvěřitelné, jak se starou paní mohou takto manipulovat,to je hnusné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.