Zimní horké nakopáváky. Jak připravit nejlepší svařák nebo irskou kávu?
Irská káva, jak ji připravují ve zlínském Baru 1931. Foto: Archiv

Zimní horké nakopáváky. Jak připravit nejlepší svařák nebo irskou kávu?

30. 1. 2020

S klesajícími teplotami pravidelně roste zájem o horké míchané nápoje. Dříve Češi většinou znali jen grog, svařák nebo punč z červeného vína. Dnes máme mnohem sofistikovanější chutě. Čím se zahřát v zimě?

Nejlepší svařák
- 8 hřebíčků, 4 celé skořice, 4 kusy badyánu
- 2 dcl džusu
- cukr nebo med dle chuti
- 1,5 l červeného vína

Svaříme džus s kořením a cukrem, necháme chvíli povařit a pak přilijeme dvě lahve červeného vína. To se pouze zahřeje, směs nesmí projít varem.

Hot Toody
Irská whiskey
Zázvor, skořice, hřebíček
Med a citron

Příprava je podobná jako u grogu. "Jedno z pořekadel o něm říká – vitamín C pro zdraví, med pro uklidnění a alkohol pro znecitlivění…,“ vysvětluje s úsměvem Tomáš Petr barman z Baru 1931 ve Zlíně.

Irská káva
Espresso nebo káva z french pressu
Panák irské whiskey (např. Bushmills)
5 g cukru
vyšlehaná smetana

Do espressa se vlije irská whiskey, přidá cukr a ozdobí se smetanou.

Becherovka Lavina

Becherovka Original 45 ml
Červené víno 120 ml
Med 20 ml
Čerstvá limetková šťáva 10 ml
Skořice

Tekuté ingredience zahřejte a nalijte do hrnku nebo sklenice z varného skla, přidejte med a ozdobte skořicí.

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.